Zijn HP Indigo-inkten composteerbaar?

Vorig jaar scheef Laurel Brunner van het bekende Verdigris-blog, dat HP Indigo-inkten composteerbaar zijn. HP Indigo heeft sindsdien laten weten dat dit niet het geval is. Hoewel de prints composteerbaar zijn, zijn de inkten dat niet en dit is een belangrijk onderscheid.

De inkten zullen uiteindelijk biologisch afbreken, maar biologische afbraak is geen gecontroleerd proces, dus hoe lang het duurt is onduidelijk. Dit is een belangrijk onderdeel van het verschil tussen composteerbaarheid en biologische afbreekbaarheid.

Laurel Brunner

Composteerbaarheid is een subset van biologische afbreekbaarheid. Biologische afbraak vindt plaats in de tijd en zonder specifieke controles. Alles zal uiteindelijk biologisch afbreken, hoewel het enige tijd kan duren, zoals het geval is voor glas dat een miljoen jaar nodig heeft. Composteerbaarheid is onderhevig aan bewuste acties, zoals het beheersen van de composteer-
omstandigheden, tijd, temperatuur en andere factoren. De compost kan op een hoopje onder in de tuin staan, of in een daarvoor bestemde bak. Het kan zich bevinden waar het wordt blootgesteld aan het weer en extreme hitte of kou. De compost en de bak kunnen worden blootgesteld of beschut tegen de elementen, zodat het proces meer of minder tijd kost. En de compost kan met rust worden gelaten of regelmatig worden geroerd om het afbraakproces te verbeteren. Hoe u het composteringsproces beheert, hangt af van de gewenste resultaten.

Hoe dan ook, drukwerk kan nog steeds gemakkelijk worden gerecycled omdat het kan worden ontinkt en de verpulverde vezels opnieuw kunnen worden gebruikt. In de afgelopen dertig jaar zijn er steeds meer digitaal gedrukt papier in de toeleveringsketen voor recycling gekomen, en deze trend zal zich voortzetten. De volumes afdrukken die met behulp van flexografie worden geproduceerd nemen ook toe, naarmate de productie van flexo-inkten en platen minder milieubelastend wordt en het proces efficiënter wordt. Overal ter wereld vindt migratie van het werk van diepdruk naar flexografie plaats en de ontinktingsprocessen verbeteren, zodat prints van alle printmethoden kunnen worden gerecycled.

Naarmate de markt verandert, verandert ook de samenstelling van oud papier dat voor recycling wordt verzonden, wat leidt tot vooruitgang in de recyclingverwerking. Nieuwe ontinktingsmethoden, zoals ontinkten met twee en drie lussen, verbeteren recyclingprocessen om te voorkomen dat drukwerk wordt gestort of verbrand. Veel papierfabrieken over de hele wereld gebruiken moderne ontinktingssystemen om grondstoffen te maken van oud papier.

Interessanter is dat pulpmakers zoeken naar manieren om gerecycled drukwerk te gebruiken als basis voor andere producten dan papier. Denk hierbij aan composietmaterialen en koolstofvezels. Print zal niet snel verdwijnen en de manier waarop het wordt geproduceerd, vormt geen belemmering voor papierrecycling en hergebruik van vezels.

Dit artikel is door Laurel Brunner gepubliceerd op het Verdigris Project, een initiatief van de industrie dat bedoeld is om het bewustzijn van de positieve milieu-impact van print te vergroten. Dit project helpt drukkerijen om op de hoogte te kunnen blijven van milieunormen en hoe milieuvriendelijk bedrijfsbeheer kan helpen hun bedrijfsresultaten te verbeteren. Verdigris wordt ondersteund door de volgende bedrijven: Agfa Graphics, EFI, Fespa, Fujifilm, HP, Kodak, Miraclon, Ricoh, Spindrift, Splah PR, Unity Publishing en Xeikon. (Met toestemming overgenomen).

Laurel Brunner

Laurel specialises in digital prepress, digital production and digital printing and is managing director Digital Dots (www.digitaldots.org). She provides international editorial, consulting and educational services to a wide cross section of publishers, manufacturers and industry associations. Laurel also participates several ISO working groups developing standards for the graphics industry and convenes a group responsible for standards relating to the environmental impact of graphics technology, including print media.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK