#3/11: De eerste UV inkten op Drupa 1976 versus LED UV op Drupa 2016

Geranium 3Op Drupa 1976 keek ik, net begonnen met mijn lerarenopleiding grafische technieken, met andere ogen naar wat de Drupa te bieden had. De scriptie die ik aan het schrijven was ging over drukinkten. Alle bekende drukinktfabrikanten bezocht ik, van de beroemde marktleider K&E tot Nederlands trots, Koninklijke Van Son Inkten. Drukinkten waren aan een stille revolutie begonnen. Fabrikanten hadden inkten gemaakt met sterk verbeterde kleuren dankzij nieuwe pigmenten. Die inkten droogden ook nog sneller en er waren meer papier- en kartonsoorten die er mee bedrukt konden worden. Maar het meest opvallende op Drupa 1976 was voor mij de eerste kennismaking met UV inkten. Lees wat de parallel is met UV LED op Drupa 2016 op onze artikelen pagina.

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK