De eerste UV inkten op Drupa 1976 versus LED UV op Drupa 2016

Mercury 220px-MV_Lamp_175_WOp Drupa 1976 keek ik, net begonnen met mijn lerarenopleiding grafische technieken, met andere ogen naar wat de Drupa te bieden had. De scriptie die ik aan het schrijven was ging over drukinkten.
Alle bekende drukinktfabrikanten bezocht ik, van de beroemde marktleider K&E tot Nederlands trots, Koninklijke Van Son Inkten. Drukinkten waren aan een stille revolutie begonnen. Fabrikanten hadden inkten gemaakt met sterk verbeterde kleuren dankzij nieuwe pigmenten. Die inkten droogden ook nog sneller en er waren meer papier- en kartonsoorten die er mee bedrukt konden worden. Maar het meest opvallende op Drupa 1976 was voor mij de eerste kennismaking met UV inkten. Die inkten droogden razendsnel dankzij de energie van Mercury lampen. Vooralsnog werd UV-droging alleen toegepast in rotatiepersen, maar toen Gerhard Metz in 1977 zijn bedrijf IST-Metz oprichtte was dat de start van een ontwikkeling die uitmondde in de doorbraak van UV-droging die we op Drupa 2016 mogen verwachten.

 

UV-droging Drupa 2016 prominent aanwezig

LED-1055-015-UVVan vellenoffsetpersen tot superformaat inkjet printers zullen gebruik maken van de meer dan 40 jaar ervaring met deze droogtechniek die we in onze industrie hebben.
Dankzij de uitvinding van light emitting diodes, LED’s, is er nu een betaalbare en controleerbare energiebron om inkten snel en zonder warmteontwikkeling te laten drogen. Dat is geen simpel proces! Het is een proces met vele factoren die de kwaliteit van de droging en de kwaliteit van de afdruk beïnvloeden. Dat begint bij de afstand van de LED’s ten opzichte van de te bedrukken media tot de temperatuur en de samenstelling van de voor UV LED droging geschikte inkten. Meer informatie over UV droging in het algemeen en LED in het bijzonder vind je in de whitepaper van RadTech, de belangenorganisatie van bedrijven die zich bezighouden met UV en electron beam droging systemen en die je kunt downloaden via onze speciale download pagina.

 

UV LED voor offset on demand

RYOBI 920-uvIn navolging van UV LED voor vellenoffsetpersen van pionier Ryobi zullen alle grote persfabrikanten op Drupa offsetpersen met UV LED droging demonstreren.
En dat zullen niet alleen klein- of middenformaat persen zijn. Of KBA zijn Rapida 145, met formaat 1060 x 1450 mm de eerste grootformaat pers met UV LED droging, zal laten zien is op dit moment nog niet bekend. Wel zullen MAN met zijn Roland 700 HiPrint en Heidelberg met zijn Speedmaster XL 106 de doorbraak van UV LED voor offset onderstrepen. UV LED droging op offsetpersen geeft in combinatie met korte insteltijden dankzij automatische plaatwisseling, automatische rubberdoek wasinstallaties en formaat- en inktvoorinstellingen via elektronische job tickets, drukkers de mogelijkheid om voor kleine oplagen te concurreren met digitale afdruktechnieken, een vorm van offset on demand. En als die drukkers hun workflow op orde hebben dan is de keuze tussen offset of digitaal een simpele keuze gebaseerd op prijs en productietijd waarbij offset bij oplagen boven de 300 druks nog steeds een voordeel heeft, zeker op 70 x 100 cm persen die combinaties van opdrachten op dezelfde papiersoort zeer economisch kunnen verwerken, zoals internetdrukkers dagelijks bewijzen.
Production Inkjet en UV LED
Mimaki UV at FESPA-55Voor production inkjet printers is UV LED vanaf de eerste prototypen die op vorige Drupa’s verschenen de meest gebruikte oplossing voor een efficiënte droging geweest.
Bouwers van inkjet production printers konden al vanaf het begin de spelregels voor succesvol gebruik van UV LED’s in hun ontwerpen toepassen en de inktformules konden afgestemd worden op de eisen die deze droogtechniek daaraan stelt. Ook het lagere energiegebruik van UV LED droging in combinatie met milieuvriendelijke water based inkten maakte de techniek aantrekkelijk voor deze nieuwe afdruktechnieken. Technieken waarbij het meten, controleren en regelen van het hele afdrukproces ingebed is in het ontwerp van deze persen. Operators van deze persen zijn misschien minder drukker, maar vakmanschap op het gebied van visuele beoordeling van de afdruk, het omgaan met papier en andere media en vooral het beheersen van het geautomatiseerde afdrukproces maken het niet minder makkelijk om een moderne digitale pers te bedienen dan een traditionele offsetpers. Zelfs niet als UV LED het droogprobleem oplost. Kijk daarom eens met andere ogen naar de ongetwijfeld gelikte demonstraties van deze digitale drukmonsters op Drupa 2016.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Rob van den Braak

Printer’s devil (1964), phototypesetter, offsetprinter, teacher of graphic techniques, salesmanager, productmanager, trade journalist, founder of BlokBoek e-zine (2011). But above all husband, father, friend and lover of life in southern Spain (since 2010).

Door het coronavirus zijn voorlopig alle trainingen gecancelled. VIGC biedt een selectief deel van haar trainingen momenteel digitaal aan. Bekijk het aanbod op de website van het VIGC.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK