VKGO-leden ‘terug in de schoolbanken’ tijdens ALV

ALV-4 siteRuim 25 VKGO-leden waren gisteren te gast bij het Grafisch Lyceum Utrecht voor de jaarlijkse ALV. Naast alle informatie over activiteiten van de VKGO over het afgelopen jaar en een vooruitblik naar 2016, kropen de VKGO-leden weer terug in de schoolbanken om inspirerende workshops te volgen.

Nieuwe werkplaats
De workshop online performance – onder meer over het responsive (geschikt maken voor smartphones) van websites – trok de meeste aandacht. De klas was overvol. Zij misten de workshop digitale print performance, waarbij de VKGO-leden een kijkje kregen in de vernieuwde ‘werkplaats’, een modeldrukkerij met nieuwe machines voor drukwerkvoorbereiding, drukken en nabewerking staan. De leerlingen kunnen in deze modeldrukkerij alle stappen in het grafische productieproces in een ruimte zien en ervaren. Het GLU is het enige grafisch lyceum dat de opleiding tot drukker/nabewerker nog aanbiedt in Nederland. Op dit moment zijn er 24 studenten in leerwerkbanen (BBL) bij drukkerijen.

Medewerker creatieve productie
Miriam Buijs en Bert van Toor van het GLU kwamen met het nieuws dat het GLU, in samenwerking met Grafisch Lyceum Rotterdam, een nieuwe opleiding start: Medewerker creatieve productie. Deze MBO-opleiding op niveau 2 (startersniveau) is een combinatie van de bestaande opleidingen Medewerker dtp en Basismedewerker Printmedia. Van Toor licht toe: ‘Het eenvoudige dtp-werk komt steeds minder voor. En in deze vernieuwde opleiding leren studenten werken met verschillende apparaten, machines en technieken voor dtp, nabewerking, sign, printen, drukken, etc. De reden: ‘Er wordt bij grafische bedrijven verwacht dat medewerkers breed inzetbaar zijn. Deze nieuwe opleiding is meer ‘arbeidsmarkt-relevant’ en interessanter voor leerlingen.’

VKGO in 2016
Tijdens de ALV is in ieder geval Gerald Megens als nieuw lid toegetreden en zijn de bestuursleden Rene Jeurissen en Rob Ebben onder applaus herkozen. Ook staan er weer vele interessante activiteiten op de kalender voor 2016. Alle informatie over het reilen en zeilen van de VKGO kunnen de leden lezen in het komende nummer van De Uitleg, het ledenblad van de branchevereniging, dat voor de Kerst verschijnt.

 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK