Vertrouwen Duitse grafische bedrijven omlaag

Na het lichte herstel van het ondernemingsklimaat in de Duitse drukkerij- en media-industrie in augustus, verslechterde het klimaat in september opnieuw. De door de BVDM (Duitse KVGO)  berekende conjunctuurindex daalde met 4,2 procent per seizoen gecorrigeerd van 98,0 naar 93,8 punten ten opzichte van de vorige maand.

Het huidige voor seizoensinvloeden gecorrigeerde indexniveau ligt dus 7,4 procent onder het niveau van het voorgaande jaar. Dit blijkt uit de huidige economische analyse van het BVDM. Afgelopen september hebben ondervraagde drukkerijen en overige printmediabedrijven hun huidige en verwachte bedrijfssituatie voor de komende zes maanden negatiever beoordeeld dan in augustus. De waarden van de huidige en verwachte bedrijfssituatie bepalen de ontwikkeling van het ondernemingsklimaat, dat een goede leidende indicator is voor de productieontwikkeling van de printmedia-industrie.

vertrouwen-sept-2019-bvdm

De voor seizoensinvloeden gecorrigeerde ‘bedrijfssituatie’ (Geschäfslage) index, daalde in september met 3,1 procent ten opzichte van de voorgaande maand en ontwikkelde zich na de lichte stijging in augustus (+0,6 procent) weer slechter. Ook de index daalde met 1,7 procentpunt op jaarbasis en daalde opnieuw tot 96,5 procentpunt. Deze daling, die iets hoger was dan in de vorige maand (-1,5 procent), zette de inmiddels tien maanden durende neerwaartse trend voort. De zwakke vraag in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar en het als te klein ervaren orderboek, hebben er waarschijnlijk in belangrijke mate toe bijgedragen dat de neerwaartse trend zich heeft voortgezet.

Daarnaast noteerden de drukkerijen een verslechtering van hun ‘winsttoestand’ in vergelijking met het eerste kwartaal van 2019. Terwijl 29 procent van de bedrijven aangaf dat hun inkomenssituatie was verslechterd ten opzichte van de referentieperiode, meldde slechts 8 procent een verbetering van hun bedrijfsresultaat.

Volgens het BVDM is de verslechtering van het ‘ondernemingsklimaat’ in september echter grotendeels te wijten aan een pessimistischer inschatting van de toekomstige bedrijfssituatie. De overeenkomstige voor seizoensinvloeden gecorrigeerde index van de bedrijfsverwachtingen daalde met 5,3 procent ten opzichte van de vorige maand tot 91,2 punten – het laagste niveau sinds september 2012. Na een scherpe daling op jaarbasis in augustus, noteerde de index in september een nog sterkere daling van 12,9 procent. Negatievere beoordelingen van de geplande productieactiviteit en de verwachte verkoopprijzen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, zullen waarschijnlijk de belangrijkste redenen zijn voor deze minder zelfverzekerde bedrijfsverwachtingen van de bedrijven. Bovendien zullen de toenemende tekenen van een recessie in Duitsland waarschijnlijk ook verantwoordelijk zijn voor het pessimisme van de printmediabedrijven.

Bron: print.de

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK