Grafische bedrijven profiteren van herstel

De creatieve sector in Nederland profiteert mee van het herstel van de economie. Wel zijn er minder drukkerijen, prepressbedrijven en nabewerkingsbedrijven dan vorig jaar. Opvallend is dat grafische bedrijven blijven investeren ondanks de overcapaciteit in de markt.
Dat blijkt uit trendonderzoek van GOC in opdracht van het A&O Fonds Grafimediabranche.

Omzet grafimediabedrijven

De omzet van grafimediabedrijven stabiliseerde in 2016. Vooral het eerste half jaar deden drukkerijen het goed, met name door een toename van exportorders. Een kwart van de grafimediabedrijven meldde in 2016 zelfs een snelle omzetgroei. Verpakkingsdrukkers en internetdrukkers zijn binnen de branche de uitblinkers

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid in de creatieve sector groeide vorig jaar met 3,1% procent. Eind 2016 werkten er 275.415 mensen in de sector. Van kunstenaars tot drukkers, van architecten tot journalisten en van gameontwikkelaars tot reclamemakers. De groei van de werkgelegenheid komt volledig voor rekening van zzp’ers. Inmiddels werkt 59% van de professionals in de creatieve industrie voor zichzelf. Tien jaar geleden gold dat nog slechts voor 1 op de 3 medewerkers in de creatieve sector.
Het aantal vaste banen nam in 2016 juist af, net als het aantal bedrijven met personeel in dienst.

Minder grafische bedrijven

Onder andere het aantal drukkerijen, prepressbedrijven en nabewerkingsbedrijven nam af. Dat was vorig jaar ook al zo, al was dat toen minder vaak noodgedwongen door een faillissement en in een lager tempo. Eind vorig jaar telde de grafimediasector nog 3.190 bedrijven. Samen waren die bedrijven goed voor 17.958 banen. De daling van de werkgelegenheid zette zich daarmee nog altijd door.

Meer investeringen ondanks overcapaciteit

Het herstel binnen de grafimediasector komt ook tot uiting in toenemende investeringen. In 2016 groeide het volume van de investeringen voor het tweede jaar op rij. Ongeveer een derde van het geïnvesteerde bedrag wordt gebruikt voor vervanging van bestaande machines en installaties, bijna de helft voor uitbreiding van het machinepark en 14% voor verhoging van de efficiency. De toegenomen investeringen lijken op gespannen voet te staan met de benuttingsgraad van het beschikbare productiepotentieel binnen de branche. Die daalde opnieuw, wat duidt dat er nog altijd structurele overcapaciteit binnen de branche is.

Het rapport Trends 2017 is hier te downloaden.

Bron: GOC

Lees ook: Meer zzp’ers in de creatieve sector

 

 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK