Resultaten grafische bedrijven 2017 vallen tegen

Afgelopen jaar kampten grafische bedrijven met een teruglopende omzet en lagere winst. Vooral in het laatste kwartaal van 2017 vielen de resultaten tegen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de KVGO.
In het vierde kwartaal was het saldo van grafische bedrijven die minder omzet draaiden versus grafische bedrijven die meer omzet hadden: +23,7%. In dezelfde periode een jaar eerder was dit saldo nog +35,8%. Bijna de helft van de ondernemers zag de omzet stabiliseren. Het saldo winstgevendheid – bedrijven met meer vs. minder winst – was eind 2017 slechts 1,5%, terwijl dit het jaar daarvoor nog 19,4% was.

Overcapaciteit
De bezettingsgraad was eind 2017 ook lager dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. De bezettingsgraad kwam in het vierde kwartaal gemiddeld niet boven de 70%, wat duidt op overcapaciteit in de branche.

Personeelstekort
Daar staat tegenover dat sommige grafische ondernemers te weinig capaciteit zeggen te hebben. Schaarste op de arbeidsmarkt wordt opeens merkbaar. Een op de acht ondernemers gaf aan dat zij moeilijk aan gekwalificeerd personeel kunnen komen. Tekort aan arbeidskrachten vormt voor hen de belangrijkste belemmering voor de bedrijfsvoering.

Bron: KVGO

Bent u abonnee van Printmedianieuws? Lees dan ook daar de opgetekende analyse van het KVGO jaarverslag 2017

 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK