Er zijn ruim 3.000 grafische bedrijven

Hoeveel grafische bedrijven zijn er in Nederland? Het A&O Fonds grafimediabranche heeft dat onderzocht en gepubliceerd in het rapport Grafimedia in cijfers 2018. Ons land telt op dit moment 3.080 grafische bedrijven.

In 2010 waren er nog 3.835 grafische bedrijven in Nederland. Het totaal aantal bedrijven loopt dus terug, maar het aantal zzp’ers in de sector blijft ongeveer gelijk. Van de ruim drieduizend bedrijven die er nu zijn is meer dan de helft (1.710) een eenmanszaak/zzp’er. Een derde (1.025) betreft kleinere bedrijven (met 2-9 werknemers). Daarnaast zijn er 285 bedrijven met 10-49 medewerkers, 40 bedrijven met 50-99 werknemers en 20 grafische bedrijven in de categorie grootbedrijf (> 100 werknemers).
Van alle grafische bedrijven zijn tweederde (68%) drukkerijen, 15% zijn prepressbedrijven en 17% zijn nabewerkingsbedrijven.
De meeste grafische bedrijven zijn gevestigd in Noord-Holland (19%), Zuid-Holland (19%), Noord-Brabant (16%) en Gelderland (13%).
Bron: GOC/Grafimediaincijfers

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK