Harde cijfers voor de grafische sector

DRUKWERKVoor wie het nog niet wist, de traditionele grafische industrie in Nederland krimpt nog steeds flink. Dat blijkt uit de cijfers die zijn gepubliceerd in een gezamenlijke uitgave van A&O Fonds Grafimedia en GOC. De cijfers waren al even bekend, maar nauwelijks bekendgemaakt, vandaar hierbij een korte samenvatting van de belangrijkste uitkomsten.

Minder (grote) grafische bedrijven
In 2013 is het aantal grafische bedrijven (prepress-,afwerkingsbedrijven en drukkerijen) ten opzichte van 2012 verder afgenomen. Meest opvallend volgens cijfers van het CBS is dat het aantal grote grafische bedrijven (> 100 werknemers) in dat jaar is afgenomen van 35 naar 25. Het aantal grafische bedrijven met tussen de 20-50 medewerkers nam af van 195 (2012) naar 175 (2013). In totaal telde de Nederlandse grafische branche eind 2013 nog 3.555 bedrijven, waaronder bijna de helft (48%) zzp’ers. Ruim een kwart (26,7%) zijn kleine grafische bedrijven met 2-4 man personeel. In totaal werkten in 2013 24.413 mensen in de grafische sector.

Verlies binnenlandse markt
Het aantal faillissementen in de grafische sector schommelt al jaren tussen de 90 en 130 per jaar. In 2012 gingen 96 grafische bedrijven failliet. Van de bedrijven die overblijven maakte in 2012 een derde verlies, een kwart draaide break-even en bijna de helft boekte winst. Belangrijke oorzaak van de moeilijke tijden in de grafische sector is het verlies van marktaandeel op de eigen thuismarkt.  In 2012 was de omvang van de binnenlandse markt (totale omzet zonder rechtstreekse export) amper 60% ten opzichte van die in de gouden tijden rond 2000.

Bron: Grafimedia in cijfers

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK