ABN AMRO: krimp grafische sector zet door

DRUKWERKDe grafische sector is vorig jaar gekrompen met amper 2%. ‘Een opsteker’ noemt ABN AMRO het, aangezien de eerste helft van 2013 een daling van 6% liet zien. De opleving in de economie lijkt gunstig te zijn geweest voor drukkerijen. In haar Visie op drukkerijen schetst de bank echter geen optimistisch beeld. Vijf jaar crisis met als dieptepunt rampjaar 2012 (omzetdaling van ruim 10%), hebben er in gehakt.

Kwart omzet drukkerijen verdwenen
Volgens ABN is door recessies en digitaliseringstrend in vijf jaar tijd ruim een kwart van de omzet uit de sector verdwenen. Gevolg, het aantal drukkerijen is in vijf jaar tijde met bijna 9% afgenomen, waaronder grote namen als Thieme, Euradius en Biegelaar. Het aantal drukkerijen met meer dan 100 werknemers is zelfs met eenderde gekrompen. Minder dan de helft van de drukkers in Nederland geeft aan winstgevend te zijn. Een aanhoudende sanering van de drukkerijen blijft door de hardnekkige overcapaciteit onvermijdelijk, zo stelt ABN AMRO.

Trend: schaalvergroting online drukken
Een groot deel van de nog bestaande volumes in massadrukwerk zal de komende jaren eveneens digitaliseren, zo verwacht de bank. De verpakkingsmarkt biedt wel goede vooruitzichten. Positief is ook dat drukkerijen door online dienstverlening een veel betere toegang tot de consumentenmarkt hebben voor posters, visitekaartjes en fotoalbums, zo constateert ABN AMRO. Vooral bij de online drukkers is er daarnaast een trend richting schaalvergroting. De overname van Drukwerkdeal.nl door Vistaprint is daar een fraai voorbeeld van.

Grafische sector in cijfers (2013):

  • aantal drukkerijen: 2510
  • omzet branche: 5,6 miljard
  • aantal werknemers: 23.413

(Bron: ABN AMRO obv cijfers CBS, GOC)

Bron: ABN AMRO

Lees ook: Grafische industrie blijft maar krimpen

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK