Breaking: Omzetgroei Nederlandse grafische sector voor het eerst sinds 2007

schermafbeelding-2016-09-22-om-09-46-36 Volgens ABN AMRO groeit de grafische industrie weer.
Uit het rapport:
Na een krimp van bijna 7 procent in 2015 liet de grafische sector in de eerste helft van 2016 een omzetgroei van 1,3 procent zien. De binnenlandse omzet groeide in het tweede kwartaal zelfs voor het eerst sinds eind 2007. ABN AMRO verwacht dat de omzet over heel 2016 stabiliseert, waarmee 2016 het beste jaar is sinds 2007 voor de sector. Dit komt onder meer door de goede concurrentiepositie van de Nederlandse grafische sector. Zo steeg de export van drukwerk in de eerste zeven maanden van 2016 met bijna 8 procent, in vergelijking met dezelfde periode één jaar eerder. ABN AMRO verwacht dat de export over heel 2016 met 5 procent verder zal groeien. Voor de totale productie voorziet zij een stijging van 2 procent in 2016.

Internetdrukkerijen zijn momenteel een belangrijke groeimarkt in de grafische sector. Doordat deze drukkerijen over een uiterst efficiënt productieproces beschikken, kunnen zij opdrachten snel en tegen lage prijzen realiseren. Internetdrukkerijen verzamelen meerdere kleine orders met dezelfde kenmerken, om deze tegelijk op één drukvel te printen. Hoewel deze drukkerijen nog een klein deel van de markt vertegenwoordigen, winnen zij steeds meer terrein. ABN AMRO benadrukt dat de mate waarin grafische bedrijven kunnen investeren in automatisering en nieuwe drukperstechnologieën bepalend is voor de kloof die tussen sterke en minder sterke spelers zal ontstaan. Ook verpakkingsdrukkerijen en sommige nichedrukkerijen kunnen in deze moeilijke markt groeien.

schermafbeelding-2016-09-22-om-09-46-21Veel partijen hebben niet de mogelijkheid om de overgang naar een groeimarkt te maken. Er is sprake van aanhoudende prijsdruk in de markt, voortkomend uit overcapaciteit. Traditionele, verouderde drukkerijen hebben extra last van de aanhoudende prijsdruk (door overcapaciteit aan drukpersen) en kunnen vervangingsinvesteringen vaak niet bekostigen. ABN AMRO verwacht dat de werkgelegenheid door de hoge prijsdruk en automatisering verder zal afnemen. Zij benadrukt dat traditionele drukkerijen die niet kunnen schakelen snel schaalgrootte moeten zoeken via samenwerkingen en fusies. Dit biedt hen de financiële slagkracht om meer efficiency te realiseren en te investeren in nieuwe technologie en een verdere automatisering van het machinepark.
Het volledige rapport is hier te downloaden.
schermafbeelding-2016-09-22-om-09-46-44

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK