Rapport ABN Amro: TMT sector floreert, drukkerijen bergafwaarts

schaakspelIn het nieuwste rapport van ABN Amro over de TMT sector (technologie, media en telecommunicatie) is de bank over de gehele economie positief. Alleen drukkerijen, uitgeverijen en telecombedrijven dalen in cijfers. 

“De economie van de Eurozone zit sterk in de lift. Vrijwel alle landen laten mooie groeicijfers zien voor dit en komend jaar. Het aantal banen neemt sterk toe, samen met de daling van de werkloosheid.” Van deze positieve tendens profiteert de IT sector. Dit jaar zal deze sector met 2,9 procent groeien. Dit geldt helaas niet voor drukkerijen: “De drukkerijen zijn na de sterke periode in 2016 weer in de min beland. Dit jaar -3% omzet en in 2017 -3,5%.” Ook uitgeverijen zullen een omzetkrimp zien van “-3 en -4 procent dit en komend jaar.”

De verschillen in de omzetgroei van TMT branches liggen ver uit elkaar. “In weinig sectoren is de mate van divergentie zo groot als in TMT. Waar branches als IT, Omroepen en TV-content omzetten halen die ver boven pre-crisisniveau liggen, hebben drukkerijen, uitgevers, telecom en reclamebureaus de jaren na de crisis alleen maar verder aan omzet verloren.”

Lees het hele rapport hier.

Bronnen: CBS, ABN AMRO Sector Advisory

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Jolanda van Drie

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

De trainingen voor het eerste half jaar van 2021 worden wederom online worden gegeven. Kijk voor het huidige aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK