Jaarlijkse sectorprognose ABN-AMRO over Technologie, Media en Telecom

Mediabedrijven maken door de coronacrisis een snelle digitale transformatie door. Door de lockdowns is de mediaconsumptie versneld naar internet verschoven; zo is het aantal digitale abonnees van kranten en on demand-televisiediensten sterk toegenomen en kopen consumenten massaal online. Het verhoogde internetverkeer biedt meer branches uit de TMT-sector de gelegenheid om goed uit de startblokken te komen wanneer de economie weer aantrekt.

Dat en meer staat te lezen in de jaarlijkse sectorprognose (PDF) TMT (Technologie, Media en Telecom). Consumenten zitten al bijna een jaar ‘vast’ thuis, maar het internet verschaft een virtuele uitweg. Het dataverkeer is hierdoor sterker toegenomen dan voorgaande jaren, zo blijkt uit cijfers van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Dit internetknooppunt verwerkte vorig jaar 35 procent meer data dan het jaar ervoor, terwijl in 2019 ‘slechts’ 17 procent groei werd geboekt. Het aantal digitale abonnees van kranten profiteerde van deze trend. Zo steeg het aantal digitale abonnementen van Mediahuis, uitgever van onder meer de NRC en De Telegraaf, het afgelopen jaar met bijna 50 procent.

Tmt Abnamro 2021

Geleid door nieuwe streamingdiensten en de vraag naar home entertainment door het vele thuiszitten, is de omzetgroei op de Nederlandse markt voor tv- en videodiensten eveneens versneld. Terwijl de omzet uit traditionele betaaltelevisie gelijk bleef, stegen de inkomsten uit over-the-top-videodiensten in het derde kwartaal van 2020 met 48 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Online winkelen nam met bijna 36 procent toe. Daarmee verschuiven ook reclamecampagnes naar het internet, waar de consument steeds makkelijker kan worden bereikt.

Bron: ABN-AMRO

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK