Drupa-rapport (4): drukkerijen houden last van digitalisering

Het blijkt moeilijk voor drukkerijen om hun omzet te vergroten. Het vinden van nieuwe klanten blijkt het grootste obstakel. Grafische bedrijven proberen, met name door een combinatie van minder werknemers/betere productiviteit en nieuwe printtechnologie, de concurrentie voor te blijven. Drukkerijen hebben allemaal op hun eigen manier last van de digitalisering.

Digitalisering

Digitalisering is voor drukkerijen een bedreiging (dalende oplagen) en biedt kansen (nieuwe toepassingsmogelijkheden). Vrijwel alle type drukkerijen ondervinden de gevolgen van digitalisering. Handelsdrukkerijen proberen dit op te vangen door toegevoegde waarde te bieden door meer service. Toch stelt drupa dat slechts 18% van de drukkerijen wereldwijd daadwerkelijk multichannel/crossmedia-toepassingen levert.
Drukkerijen die publiceren hebben het meest last van de digitalisering. Door de opkomst van online dalen de papieren oplagen. Toch stelt drupa, dat het verlies van het aantal papieren titels door online only-publicaties meevalt. Nieuwe toepassingen, zoals personaliseren en variabele conten, groeien slechts langzaam en maar enkele drukkerijen in de sector weten extra services te vermarkten.
Verpakkingsdrukkerijen hebben het minste last van de digitalisering als het gaat om de vraag naar drukwerk. Maar ook zij profiteren slechts op bescheiden schaal van nieuwe mogelijkheden die digitalisering biedt, zoals interactieve toepassingen van verpakkingen

Dit blijkt uit het 4e drupa Global Trends report 2017. Hiervoor zijn tal van grafische bedrijven ondervraagd; 839 drukkerijen, waarvan 525 uit Europa, en 331 leveranciers, waarvan 220 uit Europa. Het complete rapport is online verkrijgbaar voor 249 euro.

Bron: drupa

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK