Drupa: digitalisering creëert ook kansen voor grafische industrie

drupaWat is de impact van internet op drukwerk? Het 2e Drupa Global Insights report, gebaseerd op onderzoek onder 741 managers uit het Drupa expert panel, geeft daar antwoord op. Centraal staat de vraag hoe digitale technologie de vraag naar drukwerk beïnvloedt en of de digitalisering leidt tot nieuwe (drukwerk)toepassingen?
De vraag naar drukwerk is de afgelopen jaren gedaald, gedeeltelijk door de recessie, gedeeltelijk door de opkomst van digitale media. Diezelfde technologie die daar de oorzaak van is, creëert echter ook weer nieuwe mogelijkheden voor drukwerktoepassingen. Dus er is zeker een toekomst voor de grafische industrie, maar alleen als de industrie haar producten en diensten aanpast aan de fundamenteel veranderende vraag.

Data cruciaal
Conventioneel drukken zal voorlopig de markt blijven beheersen, maar digitaal drukken in combinatie met geautomatiseerde workflow zal de toon gaan zetten als het gaat om het realiseren van de nodige flexibilisering in de productie. Investeren in workflowautomatisering lijkt de beste optie, aangezien het succes van drukwerkapplicaties zal afhangen van de mate waarin (digitaal) drukwerk gecombineerd wordt met mobiele of online toepassingen. Daarvoor is databeheer- en verwerking, en daarmee geautomatiseerde workflow, cruciaal.

Investering terugverdienen
Lang niet alle crossmediale productintroducties slagen, zo blijkt uit de enquête. Grafische bedrijven die investeren in het goed plannen, het integreren van applicaties en doordacht in de markt zetten van nieuwe producttoepassingen, geven meer geld daaraan uit, maar zien ook de nettoresultaten veel meer stijgen. Wereldwijd leverde een investering van $ 70.000 gemiddeld een jaaromzet op van $ 176.000 en een winst van $ 63.000.
Daarbij vallen ook verschillen in terugverdientijd op. Zo wordt een investering in on-demand boekproducties gemiddeld binnen een jaar terugverdiend, terwijl dat voor kleine oplage (batch) boekproducties ruim 2 jaar duurt.
Ook de terugverdientijd van investeringen in huisstijldrukwerk is twee keer zo lang (2 jaar) als bij bijvoorbeeld investeringen in multichannel-marketingtoepassingen (combineren drukwerk en mobiel/internet), die zich binnen een jaar terugverdiend hebben.

Bron: Drupa

Lees ook:

 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK