Drupa Trends Report: nog altijd krappe marges voor drukkers

DRUKWERKHet vertrouwen in de grafische industrie mag dan terug zijn, dit wordt niet helemaal ondersteund door de bedrijfsresultaten van drukkerijen vorig jaar. Dat blijkt althans uit het 2e Drupa Global Trends Report. Het goede nieuws is weliswaar dat in 2014 39% van de drukkers hun omzet zag stijgen; voor 22% geldt dat de omzet is teruggelopen. Maar door dalende prijzen zijn de marges verder onder druk komen te staan. ‘Slechts’ 15% van de drukkers wist een prijsstijging door te voeren; 38% zag de prijzen verder dalen. Gevolg: slechts 16% zag de marges verbeteren; 43% zag de marges dalen.
Relevant voor drukkers is natuurlijk de ‘persvulling’. Wereldwijd zag 44% van hen de bezetting stijgen; 20% zag de bezetting dalen. Voor conventionele drukkerijen (non digital) geldt dat de trend naar kleinere oplagen doorzet en het aantal drukwerkopdrachten ook blijft afnemen. De groei van digitaal drukwerk (vooral vellen, kleur) zet onverminderd door, maar voor de meeste drukkerijen is het aandeel digitaal in de omzet klein; de meeste omzet wordt nog altijd behaald met conventioneel (offset)drukwerk.
Het 2e Drupa Global Trends Report is gebaseerd op onderzoek in oktober 2014 onder 1100 drukkers en leveranciers wereldwijd (voornamelijk uit Europa).
Bron: drupa

Lees ook: Drupa Barometer: drukkers voorspellen mooi weer

 


 

 

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Door het coronavirus zijn voorlopig alle trainingen gecancelled. Ook het #BOPE (Benelux Online Print Event), welke gepland stond voor 23 april is afgezegd.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK