Drukkers draaien meer omzet, maar prijzen blijven dalen

omzetDrukkerijen produceerden in 2015 meer drukwerk, kenden een betere bezetting en draaiden dus meer omzet dan voorgaande jaren. En dat is hard nodig om de dalende prijzen te compenseren.
Hoe hebben drukkerijen het in 2015 gedaan? Dat is in het 3e Drupa Global Trends report onderzocht. En wat blijkt, per saldo hebben de meeste drukkerijen wereldwijd hun omzetten zien stijgen (+19%). Ook de bezetting is gemiddeld bij de meeste drukkerijen fors gegroeid (per saldo +23%). Daarentegen hebben de meeste drukkerijen de prijzen over het algemeen verder zien dalen (per saldo -13%) en mede als gevolg daarvan – en hogere papierprijzen – hebben meer drukkerijen per saldo hun marges kleiner zien worden (-21%).
In Europa kregen drukkers relatief nog meer te maken met lagere prijzen voor hun drukwerk (netto saldo (aantallen) +22%). Vooral handelsdrukkerijen zagen hun prijzen dalen (per saldo -30%). Deze ontwikkeling van een toename van de productie gecombineerd met nog scherpere prijzen is overigens al jaren gaande, na de crisis in 2008.

PS de percentages geven het aantal grafische bedrijven weer per saldo (positief vs negatief), dus niet de stijging of daling uitgedrukt in geld.

Bron: 3e Drupa Global Trends report

Lees ook:


 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK