Drupa: impact van internet op drukwerk

Touch the Future DrupaDe impact van internet op drukwerk is groot. Dat ziet ook de grafische branche zelf, zo blijkt ook uit de Drupa Global Insights, waar ruim 1.000 experts van grafische bedrijven via een panel de trends weergven. Bijna de helft van de drukkerijen (46%) zag de afgelopen vijf jaar de vraag naar conventioneel drukwerk (niet digitaal) dalen. Een op de vijf (21%) zag daarentegen wel een stijging, resulterend in een gemiddelde netto daling -25%. Vooral handelsdrukkerijen en uitgevers zagen de vraag dalen. Bij verpakkingsdrukkers was dat netto gemiddelde ‘slechts’ – 14% . Verpakkingsdrukkers verwachten zelfs 4% groei tot 2018. De reden: internet vervangt niet de behoefte om producten te beschermen en te promoten in het schap. Ook drukwerk voor industrieel/functioneel lijdt niet onder internet. De vraag hiernaar groeit zelfs met 13% per jaar.

Digitaal en interactief drukwerk
Digitaal drukken blijft groeien. Waar conventioneel drukwerk (offset) per jaar met 0,5% blijft krimpen tot 2017, verwachten experts dat het aandeel digitaal drukwerk van 8% in 2012 groeit naar 14% in 2017. Inmiddels biedt 72% van de grafische bedrijven de mogelijkheid tot variabele data printing; meer dan de helft van hen (56%) realiseert hierbij snelle groei.
Ook interactief drukwerk is aan een opmars bezig; bijna een derde (32%) van de grafische bedrijven biedt mogelijkheden voor het drukken van QR-codes e.d.

Bron: Drupa Global Insights report

Lees ook:

  • Drupa-rapport: digitaal drukken vast onderdeel mediamix
  • Invloed van internet op de grafische industrie

 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK