Drupa: opmars digitaal drukken zet niet door

Trends waar drukkerijen mee te maken hebben: nog kleinere oplagen, nog kortere levertijden en groei van het aantal orders. Niet verwonderlijk dat digitaal drukken een belangrijke factor is geworden naast offsetdruk binnen drukkerijen. Vier op de tien handelsdrukkerijen stelt dat een kwart of meer van zijn omzet uit digitaaldruk komt. Dit geldt voor 14% van de verpakkingsdrukkerijen, voor 22% van de uitgevers en 62% voor de industriële grafische productiebedrijven.
Toch stellen de makers van het meest recente drupa-rapport dat de opmars van digitaal, ten koste van offset, niet in een rechte lijn naar boven gaat. Waar iedereen verwacht dat de transitie naar digitaal doorzet, was voor het eerst sinds lange tijd sprake van een kleine, maar duidelijke afname van het aandeel digitale print in de omzet.
Opvallend is ook, dat de groei van het drukken van variabele (data) niet doorzet. In 2013 stelde nog 19% van de drukkers, die naast offset ook digitaal drukken, dat meer dan 25% van hun digitale drukwerk bestond uit variabel drukwerk. In 2016 was dat ‘slechts’ 18%.

Dit blijkt uit het 4e drupa Global Trends report 2017. Hiervoor zijn tal van grafische bedrijven ondervraagd; 839 drukkerijen, waarvan 525 uit Europa, en 331 leveranciers, waarvan 220 uit Europa. Het complete rapport is online verkrijgbaar voor 249 euro.
Bron: drupa

Lees ook: Drupa rapport: drukkers gematigd positief

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK