Digitaal drukken groeit, maar offset ook

drupa 3Zoals verwacht groeit digitaal drukken het snelst binnen de grafische sector, maar opvallend is dat ook vellenoffsetdruk groeit. Dat blijkt uit het 3e Drupa Global Trends report, dat Drupa binnenkort publiceert. In dit rapport zijn 14 sectoren binnen de grafische industrie onderzocht. Conclusie is dat conventioneel drukwerk nog altijd goed is voor het grootste deel van de omzet van drukkerijen. Digitaal drukken groeit gestaag qua omzet en volume. Binnen verpakkingsdrukkerijen haalt echter slechts 13% een kwart of meer van hun omzet uit digitaal. Ruim een derde (35%) van alle handelsdrukkerijen haalt inmiddels 25% of meer van hun omzet uit digitaal drukken. Dat geldt voor een kwart (24%) van de uitgeverijen en voor 59% van de bedrijven die zich met functioneel/industrieel drukken bezighouden.

Het Drupa-rapport meldt de volgende (netto) volumegroei per druktechniek:

  • digitaal vellendruk: +28%
  • digitaal rotatiedruk: +12%
  • digitaal rotatiedruk (full colour): +9%
  • flexodruk: +8%
  • vellen offsetdruk: +4%
  • boekdruk: -3%
  • cold- en heatset: -1%

Bron: drupa

Lees ook: Drupa barometer: drukkers optimistischer


 

 

 

 

 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK