Keerpunt voor grafische sector

ING is gematigd positief over de grafische sector, zo blijkt uit het onlangs gepubliceerde advies.
Na jaren van daling, is de omzet van de grafische sector in 2016 iets toegenomen (naar verwachting +1,5%). De productie nam nog sterker toe (+3%). Door goede omstandigheden op de binnenlandse markt, kan de productie stabiel blijven in 2017. Het aantal faillissementen staat inmiddels op een ongekend laag niveau en verschilt relatief nog weinig met de industrie als geheel.

De combinatie van digitalisering en een economische crisis, heeft weinig sectoren zo geraakt als de grafische industrie. De omzet op de binnenlandse markt halveerde in acht jaar tijd, het aantal bedrijven (exclusief eenmansbedrijven) nam af met ruim een derde. Specifieke segmenten, zoals verpakkingsdrukwerk, bleven beter overeind, maar kampten ook met groeiende margedruk. 2016 lijkt een einde te markeren van de negatieve omzettrend. Het aantal bedrijven zal naar verwachting wel verder afnemen, hoofdzakelijk door vrijwillige bedrijfsbeëindiging en verdere consolidatie. De transformatie van de sector is, mede door de voortgaande technologische vernieuwing, niet voorbij, maar steeds vaker zullen de positieve kanten ervan naar voren komen.

De grafische branche is traditioneel versnipperd en binnenlands gericht. De consolidatie en digitalisering van de sector, heeft voor een professionaliseringsslag gezorgd. Digitalisering gaat niet langer om het vervangen van drukwerk (en dus een bedreiging), maar om het optimaal inrichten van dienstverlening richting klanten en eigen processen. Vanuit online dienstverlening is de stap naar het buitenland efficiënter te maken, zeker in het tijdperk van digitale platformen. De export is nu nog circa 10% van de branche-omzet. Voor een gezonde toekomst moet en kan dit percentage omhoog.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK