Economische impact Brexit beperkt voor Belgische grafische sector

BB160705 BrexitDe uitstap van Groot-Brittannië uit de EU zou beperkte gevolgen kunnen hebben voor de export van de Belgische grafische sector. Dat leidt Febelgra af uit de huidige exportcijfers, waarin het aandeel van Groot-Brittannië 4,15% bedraagt.

Op 23 juni 2016 stemde een meerderheid in Groot-Brittannië tegen de verwachtingen in voor een Brexit. Meteen stak heel wat politieke en economische onzekerheid en verwarring de kop op. Het algemene economische klimaat reageerde niet goed en de beurzen deelden in de klappen.

Een eventuele Brexit zou in eerste instantie echter geen grote implicaties hebben voor de grafische sector wat betreft de export. Dat stelt Philippe Van Ongevalle, directeur-generaal van Febelgra.
“Op een totaal Belgisch zakencijfer in onze sector van 2,562 miljard euro bedraagt de export 977 miljoen euro of 36,5% van de totale omzet.”

“De voornaamste exportpartners in 2015 van de Belgische grafische industrie zijn Frankrijk met 384,5 miljoen euro, gevolgd door Nederland met 285,75 miljoen euro en Duitsland met 56,8 miljoen euro. Groot-Brittannië volgt daarna met 40,59 miljoen euro, goed voor ‘slechts’ 4,15% van onze totale export. Een vrij beperkt aandeel dat voor onze sector dus geen al te groot risico vormt. Al zijn er uiteraard enkele uitzonderingen bij bedrijven met Britse moeder- of dochterfirma’s of andere samenwerkingsverbanden,” aldus Philippe Van Ongevalle.

Het VBO, Verbond van Belgische Ondernemingen, waar ook Febelgra deel van uitmaakt, heeft naar aanleiding van de Brexit een online formulier opgesteld. Hiermee kunnen werkgevers rechtstreeks vragen stellen over de gevolgen van een Brexit voor hun onderneming. U vindt dit formulier via de homepage www.vbo-feb.be

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK