3D-printen groeit, maar impact grafische sector beperkt

carbon3d-clip-printerDé grote doorbraak van 3D-printen is er nog niet, maar er zit zeker groei in wat ‘additive manufacturing’ wordt genoemd. Accountants- en advieskantoor PWC verwacht dat de markt voor 3D-printen zich in ieder geval tot 2018 jaarlijks ruim zal verdubbelen.
De sterk in ontwikkeling zijnd inkjettechnologie zal naar verwachten benut worden voor 3D-printen. Zo zullen de printkoppen die we kennen van inkjetprinten ook voor 3D-printen ingezet worden. Ook voor het produceren van kleine, gepersonaliseerde volumes zal 3D-printen uitkomst kunnen bieden  (printing on demand). 3D-printen biedt interessante niche-markten zoals de productie van displays, maquettes of kleinere oplagen promotiemateriaal. Voor wat betreft grafische toepassingen blijft de impact van 3D-printen op bestaande drukwerkmarkt echter zeer gering.
Bron: werktrends.nl

Lees ook: 7 miljoen dollar groeigeld voor 3D Hubs


 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK