CMBO Zomerborrel: ‘mooi dat 3D-printen, maar niet voor ons’

3d print sierraadOngeveer vijfentwintig leden hebben op donderdag 25 juni genoten van de jaarlijkse CMBO Zomerborrel. CMBO is een kennisvereniging op het gebied van de trends en technologische ontwikkelingen binnen de communicatiemedia. De Zomerborrel vond – zeer toepasselijk – plaats in het Museum voor Communicatie in Den Haag, waar op dit moment ‘GO3D’te zien is, de eerste tentoonstelling in Nederland die het belang en de impact van 3D-printing in de volle breedte laat zien. De tentoonstelling kijkt terug naar de ontstaansgeschiedenis van 3D-printing tot waar de technologie nu staat. De tentoonstelling op zich is al de moeite van het bezoek waard.
Naast de rondleiding door het museum presenteerde Gertjan van de Glind, commercieel directeur van Oceanz, hoe zijn bedrijf dagelijks honderden 3D-objecten produceert voor de retail, medische toepassingen, industrie, bouw en architectuur. Aan het eind van de aansluitende forumdiscussie concludeerde discussieleider Peter Luit echter dat het merendeel van de bezoekers van de Zomerborrel 3D-printen niet als een logische stap ziet voor grafische bedrijven die willen groeien, hooguit zien zij voor zichzelf een rol weggelegd in het voortraject (design en ontwerp) van 3D-printing. Ondanks dat er inmiddels drukkerijen zijn die met succes 3D-printen als aanvulling op het leveren van drukwerk verzorgen (Drukkerij Evers in De Meern, Drukkerij Cocu in Aalsmeer), zijn veel grafische bedrijven huiverig om in 3D-printen te stappen. Critici zien het als een volledig andere technologie die niet aansluit op het grafische (productie)proces. Een van de bezoekers zei ‘mooi dat 3D-printen, maar niet voor ons.’

Lees ook:


 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK