Rabobank: grafische industrie groeit 2% in 2017

trendVoor 2017 verwacht de Rabobank voor de grafische industrie een volumestijging van circa 2%. Daarmee is de bank iets gematigder dan een jaar geleden toen het voor 2016 een groei van 2,5% verwachtte. De grafische branche kent na jaren van volumedaling sinds dit jaar weer groei. Maar er is ook nog altijd sprake van hoge prijsdruk door de overcapaciteit die er nog steeds is.

Online dienstverlening
Ook vraag naar de inzet van drukwerk verandert (online/offline media). Klanten verdelen hun budget voor reclame en marketing niet alleen over druk- en printwerk, maar over alle (crossmediale) uitingen. Om succesvol te zijn moeten grafische bedrijven volgens de bank met nieuwe diensten voor (potentiële) klanten komen. Deze nieuwe dienstverlening moet worden gezocht op het snijvlak van druk, print, media, communicatie en marketing.
Grafische bedrijven moeten inspelen op die veranderende klantbehoefte door aanverwante online dienstverlening aan te bieden, zoals databasebeheer, web-to-print en print-on-demand.
Grafische bedrijven zouden er goed aan doen om voor het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen samenwerkingen aan te gaan met ander grafische bedrijven én met branchevreemde bedrijven zoals ict-bedrijven, logistieke bedrijven of communicatiebureaus.
Bron: Rabobank Cijfers & Trends 2016/2017

lees ook: Omzetgroei Nederlandse grafische sector voor het eerst sinds 2007


 

 

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK