Europese grafische industrie krimpt

De omvang van de Europese grafische industrie krimpt. Dat blijkt uit onderzoek door marktonderzoek/consultancybureau Smithers Pira. Zij schatten de omvang van de grafische industrie in 2016 op 159,2 miljard euro. Ter vergelijking, in 2011 was de omvang nog 169,1 miljard euro. Dat betekent een daling in printvolume van 18% in vijf jaar tijd. En Smithers Pira gaat uit van een verdere volumedaling  van gemiddeld 1,6% per jaar tot 2021.
Als oorzaak geeft Smithers Pira het veranderende consumentengedrag in communicatiegebruik (zoals social media) en de kwakkelende advertentiemarkt. Smithers Pira stelt dat printbedrijven de waarde van print als een relevant, gemakkelijk en duurzaam medium moeten aantonen en ook dat het kostentechnisch een goed alternatief is voor andere (digitale) media.’
Bron: Printweek

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK