De mediagrenzen vervagen

schermafbeelding-2016-10-06-om-11-19-01PricewaterhouseCoopers heeft zijn Outlook voor de entertainment- en mediasector voor 2016-2020 openbaar gemaakt.
De complete Outlook is te lezen op de site van PwC (gratis na registratie) en is een absolute aanrader voor iedereen die met media te maken heeft.
Lees vooral de interviews met media goeroes Rob van Griensven (HEINEKEN), Iris Boelhouwer en Boudewijn Beusmans (Endemol Shine), Ron Sterk (Vue) en Hans Schoolenberg (media advisor)
Belangrijke conclusies zijn voor de hand liggend maar daarom niet minder indringend. Het onderzoek spreekt van vervagende grenzen en een convergerend medialandschap.
De vooruitzichten voor de uitgeverij zijn minder goed dan voor de mediasector als geheel. Vooral digitale, interactieve, audiovisuele media hebben de wind in de zeilen. Voor boeken, tijdschriften en kranten ziet PwC verdere krimp, voor educatief een bescheiden plusje.
Lezers kiezen steeds vaker voor digitale tijdschriften, maar zijn daarvoor niet bereid te betalen. En het liefst blokkeren ze ook nog de toch al goedkope advertenties. Uitgevers kiezen steeds vaker voor een hybride model: voor papier willen lezers nog wel betalen, maar ze willen ook het gemak van digitaal. Dat is op zich de meest belovende strategie, maar het zal voor een aantal titels het einde niet kunnen voorkomen, volgens PwC. Millennials zijn het moeilijkst te bereiken: zij lezen weinig van papier en tonen weinig titeltrouw.

Papieren boeken blijven het belangrijkst op een krimpende A-boekenmarkt. PwC verwacht dat papier ook de komende jaren goed is voor 94% van de omzet. Het marktaandeel van e-books neemt wel toe, maar blijft relatief gering. E-books lenen via de bibliotheek gaat wel groeien. PwC maakt zich zorgen over de verre toekomst: jongeren lezen nauwelijks. Zij verkiezen – nog meer dan hun ouders – audiovisuele producten boven tekst.

De educatieve markt groeit de komende jaren licht. Het aandeel van digitaal groeit hier sterker dan bij de A-boeken. Een belangrijk deel van de groei van digitaal zal niet van gedigitaliseerde boeken komen, maar van interactief materiaal dat gebruik maakt van technieken als gepersonaliseerde lesstof, directe onderlinge communicatie tussen studenten en docenten en audiovisuele verrijking.

De krantenmarkt blijft krimpen, volgens PwC. Zowel de inkomsten uit advertenties als uit abonnementsgelden neemt af. De daling zal niet meer zo groot zijn als tijdens de afgelopen crisis, maar rond de 2% per jaar bedragen. De groei van digitale en hybride abonnementen zal niet voldoende zijn om de krimp bij papier te compenseren.

Storytelling is een belangrijk instrument maar Story en Telling zijn verschillende begrippen. Waar het verhaal verteld wordt is het belangrijkste.

Sterke groeimarkten in het media landschap zijn internet, video, muziek (streaming) en digitale outdoorreclame.

Ouderen worden steeds belangrijker als doelgroep in het media landschap. Zij zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de uitgaves in drukwerk en conventionele TV.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

In het komende najaar worden de trainingen weer hervat in Turnhout en Haarlem. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK