Rabobank: nu nog krimp, kansen in de toekomst

trendVoor 2015 verwacht de Rabobank voor de grafische industrie een omzetdaling van circa 2% (2014: -5%). De grafische industrie kampt met druk op volumes én prijzen en heeft te maken met verandering in klantbehoeften als het gaat om de inzet van druk/print. Dat blijkt uit de Rabobank Branche Barometer.
Veel klanten snijden volgens het rapport in hun budgetten voor reclame en marketing en de vraag naar papier neemt af door digitalisering van grafimedia-producten. Door de overcapaciteit in de branche en doordat veel ondernemers hun persen draaiende willen houden, is er sprake van forse druk op de marges. Dit maakt productiviteitsverbetering (‘lean production’) en state-of-the-art ICT-infrastructuur nog belangrijker.
De Rabobank verwacht op middellange termijn een meer neutrale ontwikkeling en ziet ook mogelijkheden voor grafische bedrijven in de toekomst. De markt verandert en er ontstaan nieuwe producten, diensten en ondernemingen op het snijvlak van druk, print, media en dienstverlening. ICT en aanverwante dienstverlening bieden hiervoor volop kansen. Voorbeelden zijn databasebeheer, vormgeving of het leveren van een complete crossmediastrategie. Grafische bedrijven kunnen hierin met elkaar samenwerken, maar ook nieuwe verdienmodellen ontwikkelen met branchevreemde partijen, zoals ICT-bedrijven of communicatiebureaus.
Ook liggen er volgens de Rabobank kansen in het specialiseren in nieuwe technologieën zoals ‘printed intelligence’ en het aanbieden van aanvullende diensten zoals vormgeving, marketing, media-activiteiten, ICT-ondersteuning en distributie.
Bron: KVGO/Rabobank Branche Barometer

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK