Grafische industrie kan weer omhoog kijken

Na jaren van daling is de omzet van de grafische sector in 2016 iets toegenomen (naar verwachting +1,5%). De productie nam nog sterker toe (+3%). Door goede omstandigheden op de binnenlandse markt kan de productie stabiel blijven in 2017. Het aantal faillissementen staat inmiddels op een ongekend laag niveau en verschilt relatief nog weinig met de industrie als geheel.  Zo meldt ING in haar verkenningen.

Keerpunt voor grafische sector
De combinatie van digitalisering en een economische crisis heeft weinig sectoren zo geraakt als de grafische industrie. De omzet op de binnenlandse markt halveerde in acht jaar tijd, het aantal bedrijven (exclusief eenmansbedrijven) nam af met ruim een derde. Specifieke segmenten, zoals verpakkingsdrukwerk, bleven beter overeind, maar kampten ook met groeiende margedruk. 2016 lijkt een einde te markeren van de negatieve omzettrend. Het aantal bedrijven zal naar verwachting wel verder afnemen, hoofdzakelijk door vrijwillige bedrijfsbeëindiging en verdere consolidatie. De transformatie van de sector is, mede door de voortgaande technologische vernieuwing, niet voorbij, maar steeds vaker zullen de positieve kanten ervan naar voren komen.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Avatar

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Door het coronavirus zijn voorlopig alle trainingen gecancelled. VIGC biedt een selectief deel van haar trainingen momenteel digitaal aan. Bekijk het aanbod op de website van het VIGC.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK