Apple gaat Microsoft voorbij, Google is winnaar

Windows is niet lang meer het meest gebruikte besturingssysteem voor pc’s, tablets en smartphones, voorspelt Gartner. Vorig jaar werden nog wel meer apparaten onder Windows verkocht, maar vanaf 2017 worden er jaarlijks meer verkocht die onder iOS en OSX draaien.

Hier is overigens wel sprake van een wat symbolische overwinning, want Google laat beide bedrijven ver achter zich. Van de 2,3 miljard apparaten die in 2016 werden verkocht, draait slechts 11,2 procent onder Windows.

In 2016 werden nog 260 miljoen pc’s, smartphones en tablets verkocht, die werken onder Windows. Van de apparaten die gebruik maken van iOS en iOSX, werden er vorig jaar 248 miljoen verkocht. Vanaf 2017 neemt Apple echter een voorsprong met 268 miljoen stuks, terwijl Microsoft een daling moet incasseren tot 252 miljoen stuks. De uitloop van Apple groeit de twee daaropvolgende jaren alleen maar. Gartner is ervan overtuigd dat de iPhone 8 van groot belang wordt voor Apple, welke immers ook met een stagnerende vraag kampt. Die negatieve trend wordt omgebogen door de iPhone 8.

Microsoft heeft vooral veel te lijden van een stagnerende pc-markt. Het aantal pc’s dat jaarlijks werd verkocht, daalde van 350 miljoen in 2012 naar 268 miljoen in 2016. Windows wordt vooral veel gebruikt op pc’s. Op de mobiele telefoon is het nooit een doorslaand succes geweest.

Gartner verwacht dat de vraag naar pc’s in 2017 nog daalt, tot 266 miljoen stuks. In 2018 en 2019 is sprake van een zeer kleine stijging.

(bron: AG connect)

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK