UPM heeft last van afsluiten van Russisch gas

Juist nu de staking bij UPM tot een einde is gekomen, wordt geen gas meer geleverd vanuit Rusland. Dit, omdat het land weigert om in roebels te betalen. Volgens papieranalist RISI heeft dit gevolgen voor de papierprijs.

Logo Print Matters Intergraf

RISI directeur (Europa) Alejandro Mata Lopez maakte zijn zorgen bekend tijdens de eerste lezing op het Intergraf congres ‘Print Matters for the Future‘. Dat congres werd afgelopen week in Stockholm gehouden. De stakingen bij diverse UPM-fabrieken hadden al een prijsopdrijvend effect, daar komt nu het ‘gasprobleem’ bij. Finland levert ca. 11% van de totale grafische papierproductie van Europa.

RISI zegt dat sommige fabrieken zullen overstappen op verbranding via olie als alternatief voor het Russische gas. RISI zegt dat in ieder geval in de komende weken rekening moet worden gehouden met een prijsopdrijvend effect, getallen konden echter niet worden genoemd.

Finland is voor 5% afhankelijk van gas uit Rusland, daarmee zou de afhankelijkheid beperkt zijn. RISI zegt dat van die 5% echter 65% wordt geleverd aan verschillende industrie-sectoren, waaronder dus de papierindustrie. RISI zegt dus niet dat andere gasbronnen de afsluiting zouden kunnen opvangen. Olie lijkt dus het alternatief, maar ook daarvan wordt de prijs beïnvloed door de situatie in de Oekraïne.

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK