Uitgevers betalen ‘fusie’ PostNL en Sandd

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat de omstreden overname van Sandd door PostNL plaatsvond. Ondanks protesten tot op hoog juridisch niveau achteraf, heeft PostNL de stevige monopoliepositie verworven, die zij ook al had voordat de postmarkt voor ‘derden’ werd geopend.

Artikel Ew Postnl Snadd
De kop van het artikel van Marijn Jongsma afgelopen week in EW

Uitgevers stellen dat PostNL de prijzen nu flink kunnen aanpassen en dat deels al hebben gedaan. Ze zeggen dat de huidige prijsverhogingen ver uitstijgen boven het gemiddelde over het jaar 2020. Dat staat te lezen op uitgeefplatform inct.

MMA-voorzitter Luc van Os schat de ‘idiote prijsstijgingen’ in op 10 à 15 procent. “Die fusie kunnen we niet meer terugdraaien. De politiek moet nu ingrijpen. Het gaat om tonnen voor de kleinere uitgevers, tot miljoenen euro’s voor de grote uitgevers’. De verzendkosten zijn niet de enige uitdaging voor de branche. Het rendement op magazines staat ook al jaren onder druk.”

EW publiceerde op 22 november een uitgebreide analyse (bekijk PDF) over de gevolgen voor uitgevers na de fusie met Sandd. Aan het woord komt onder andere Mark Bonenkamp van Vogelaar. Volgens hem dwingen de tarieven uitgevers over te stappen naar meer digitale uitingen om zo de kosten te kunnen drukken.

Bron: inct

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK