Twijfels over positieve effecten papierrecycling voor het milieu

Dat staat te lezen op de Duitse website print.de. Volgens een studie van het tijdschrift Nature Sustainability zou recycling van papier juist niet de grote voordelen opleveren die de verschillende spelers in de branche claimen.

Recycling Papier

De studie van het tijdschrift baseert zich op onderzoeken door Yale University en het University College London. De belangrijkste conclusie is, dat de productie voor de productie van papier uit gerecycled papier meer energie vergt dan de productie vanuit de primaire vezels, en dus een grotere belasting vormen voor het milieu. De onderzoekers stellen dat de productie vanuit primaire vezels kan worden geproduceerd met behulp van fossiele energie die afkomstig is van bijproducten van houtpulp.

Paul Ekins van het Institute for Sustainable Resources van het University College London zegt: “We moeten voorzichtig zijn met de veronderstelling dat recycling, of circulaire oplossingen in het algemeen, altijd een positief effect zal hebben op de beperking van de klimaatverandering.”

Johan Granås, Sustainability Director bij Iggesund Paperboard zegt dat Iggesund bijvoorbeeld 33 kg per ton directe CO2-uitstoot produceert bij de productie van Invercote karton, terwijl een van de grootste producenten van gerecyclede vezels in Europa volgens zijn eigen milieurapport 294 kg CO2 per ton uitstoot. De uitstoot is zelfs nog hoger voor sommige Amerikaanse papierrecyclers, die meer dan 1.000 kg per ton uitstoten.

Toch is Granås van mening dat papier gerecycled moet blijven worden – vooral als het aandeel van hernieuwbare energie kan worden vergroot. “Primaire vezels en gerecycleerde vezels maken deel uit van hetzelfde materiaalsysteem en zijn uiterst afhankelijk van elkaar. Als niemand meer primaire vezels produceert, is er op de lange termijn niets meer te recyclen. En als er vandaag de dag geen gerecyclede vezels meer zouden zijn, zou de primaire vezelproductie niet aan de vraag kunnen voldoen.”

Bron: print.de

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

1 reactie

  1. Fons Put op 20/01/2021 om 12:11

    Britse en Amerikaanse studie: laat dit net de twee landen zijn die weinig of niets investeren in papierrecyclage.Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK