Kartonfabrikant zet volledig in op het milieu

 Met een aantal analisten uit de papier- en kartonindustrie, belegde kartonfabrikant Iggesund een milieuconferentie in hun fabriek in het Engelse Workington. De insteek was een open discussie over de milieu-aspecten van de papier- en kartonindustrie. Volgens milieu-ambassadeur Johan Granas van Iggesund gaat het te ver om te zeggen dat karton een redder van het milieu is. Maar het is zeker zo dat de hedendaagse productie van karton als verpakkingsmiddel de CO2 uitstoot wereldwijd verminderd.

CO2 neutrale productie
De fabriek in Workington produceert ongeveer 20.000 ton Incada karton per jaar, volledig CO2 neutraal. Vijf jaar geleden startte de fabriek met een biomassacentrale, oorspronkelijk bedoeld om de energievoorziening in de toekomst van de kartonfabriek veilig te stellen. Door de jaren heen is die productie niet meer door fossiele brandstoffen te voeden. De biomassacentrale draait op houtafval dat niet voor de papierproductie gebruikt wordt, en zogeheten energieplanten, in dit geval wilgen, kweekt in de omgeving. In het natte Engelse Lake District zorgen de wilgen voor bescherming tegen overstromingen en vormen ze een schuilplaats voor de schapen. De boiler levert de totale energie van de papierfabriek. Dat betekent dat elektriciteit en stoom nodig is voor de droging van papier. Daarnaast zorgt de overcapaciteit voor energievoorziening in de directe omgeving.

De opwarming van de aarde is onomkeerbaar
De methode van het gebruik van circulaire energiebronnen wordt nu toegepast in beide papierfabrieken van Iggesund, zowel als die in Zweden als in Engeland. Volgens Granas is het moment bereikt dat de papier- en kartonproductie in Europa zorgt voor CO2 vermindering. “De cirkel van anderhalf keer de aanplant, als het gebruik en het feit dat geen externe energiebronnen gebruikt worden voor de totale papierproductie, zorgt ervoor dat je in dit geval kunt zeggen, dat van het gebruik van karton en papier een positieve werking voor het milieu uitgaat. Maar dan ook alleen in deze gevallen.” Granas realiseert zich dat deze methode lang niet bij alle papier producerende bedrijven op de wereld wordt toegepast. Hij is voorzichtig om in dit verband te stellen dat meer gebruik van papier en karton zonder meer goed is voor het milieu.
De goedlachse milieu-ambassadeur is allerminst optimistisch als het gaat om de opwarming van de aarde. “De milieudoelstellingen worden niet op tijd gehaald en een opwarming van de aarde met twee graden is niet meer tegen te houden,” zo geeft hij aan. “De gevolgen zullen groot zijn.”

Karton als alternatief voor plastic
Het zou al helpen als plastic als verpakkingsmiddel voor een groot gedeelte zou kunnen worden uitgebannen. “De effecten voor het milieu zullen enorm zijn”, stelt Granas, en toont dat aan met de vergelijking tussen een groot aantal plastic en kartonnen verpakkingen. Een onafhankelijk onderzoek naar alle verschillende verpakkingssoorten geeft indrukwekkende resultaten. De studie vergeleek gelijke producten in metaal, plastic, glas en kartonnen verpakkingen. Die kochten de onderzoekers en lieten ze testen op hun impact voor het milieu. Alle aspecten van de wieg tot het graf werden in CO2 equivalent omgerekend. De uitkomst is, dat voor de productie en recycling van een plastic zak van 9 gram, de CO2 uitstoot meer dan drie keer zo groot is als de kartonnen variant van 58 gram. Dat komt door de manier waarop het afval verwerkt wordt, het plastic is verbrand en het karton is hergebruikt. Dat maakt het verschil. In Duitsland wordt meer dan 80% gerecycled. Ook plastic wordt gerecycled, maar een gedeelte wordt verbrand. Dat geeft weer uitstoot. Een ander voorbeeld is de blisterverpakking van een gloeilamp, waar het verschil 100x zo groot in CO2 uitstoot is.

Milieu op eerste plaats in bedrijfsdoelstelling
Jonas Granas eindigt met de opmerking: De groei van de wouden zorgt voor meer CO2 opname. Het lijkt erop dat het gebruik van papier zorgt voor meer bomen. Dat zou betekenen, dat je met het gebruik van papier de wereld verbetert. Dat is niet zo, je kunt de Zweedse wouden niet isoleren van de rest van de wereld en je kunt de toenemende vraag naar kartonnen verpakkingen dan ook niet los zien van de CO2 impact die dat heeft. Het kan wel, zo bewijst Iggesund. Een fabrikant die in zijn doelstellingen het milieu op de eerste plaats zet boven de economische doelstellingen. Die aanpak lijkt ze in het huidige tijdsbeeld geen windeieren te leggen.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK