Thuiswinkel.org zet in op herbruikbare verpakkingen

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we verpakkingen in de e-commercesector vaker dan eenmaal gebruiken? Thuiswinkel.org gaat met de sector inzetten op herbruikbare verpakkingen. Donderdag 21 februari 2019 bood Thuiswinkel.org-directeur Wijnand Jongen de nieuwe Brancheverduurzamingsplannen Verpakken aan aan de
directeur-generaal van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Roald Lapperre.

Wijnand schudt de hand met van minister en overhandigt daarbij een plan

Sinds 2015 werkt Thuiswinkel.org samen met haar leden intensief aan duurzaamheid, onder andere op het gebied van verpakkingen. Afgelopen jaren hebben webwinkels met succes ingezet op het gebruik van duurzamer karton en plastic. De afgelopen maanden hebben ze met de webwinkels gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe doelstellingen, op het gebied van duurzame verpakkingen.

Herbruikbare verpakking

Naast doelstellingen op het gebied van reductie van verpakkingen en het gebruik van duurzame materialen, wil de sector onderzoek gaan doen naar herbruikbare verpakkingen. Want eigenlijk is het zonde dat veruit de meeste e-commerceverpakkingen maar eenmalig, soms tweemalig in het geval van retouren, gebruikt worden. Voor elke bestelling wordt een verpakking geproduceerd die uiteindelijk in de container van de consument terechtkomt. En natuurlijk recyclen we de materialen netjes, maar mogelijk is het niet nodig dat er een aparte verpakking geproduceerd wordt voor elke bestelling.

Pilots met de sector

Toch is dit lastiger dan je denkt. De huidige e-commerceverpakkingen kunnen moeilijk worden hergebruikt, omdat de Nederlandse consument een nette verpakking op prijs stelt. Daarnaast worden verpakkingen ingezet voor retouren. Ook vergt het een ander logistiek proces als verpakkingen moeten worden teruggehaald. Daarbij kun je je afvragen of dit niet extra vervoersbewegingen oplevert. Thuiswinkel.org: “Komend jaar willen we dit verder onderzoeken. De huidige plannen zijn om samen met de webwinkels, vervoerders en verpakkingsindustrie twee pilots uit te rollen. Hiermee hopen we meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden en kansen die herbruikbare verpakkingen voor de sector kunnen bieden. Met als resultaat een volgende stap naar een milieuvriendelijke sector.”

Ambitieus en meetbaar

De nieuwe Brancheverduurzamingsplannen Verpakken werden aan de
directeur-generaal Roald Lapperre aangeboden op de conferentie Nederland Circulair 2050. “Mooi dat de e-commercesector op deze dag inspiratie komt bieden met deze ambitieuze en tegelijkertijd realistische en meetbare plannen”, aldus de
directeur-generaal van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Van de zeventien branches die verduurzamingsplannen maken over verpakken, is de e-commercesector de eerste die met het plan naar buiten treedt. De plannen bieden een mooie stip op de horizon en geven webwinkels een goede houvast om aan de slag te gaan met hun verpakkingen.

Bron: Thuiswinkel.org

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK