Nederland voorop in verdergaande globalisering

”Nederland komt opnieuw naar voren als het meest internationaal verbonden land ter wereld. Dat blijkt uit de vijfde editie van de DHL Global Connectedness Index (GCI) – een gedetailleerde analyse van globalisering, gemeten aan de hand van internationale stromen van handel, kapitaal, informatie en mensen.

Globalisering langs internationale waardeketens is cruciaal met het oog op vooruitgang en ontwikkeling. Ondanks de tendens van toenemende antiglobalisering in veel landen, ondervond de wereldwijde verbondenheid een nieuw hoogtepunt, met voor het eerst sinds 2007 weer een aanzienlijke toename. Sterke economische groei heeft internationale stromen versterkt, terwijl het effect van belangrijke beleidswijzigingen, zoals tariefverhogingen in de VS, nog niet zichtbaar is.

Rapport

Het rapport werd vandaag door co-auteur Steven
A. Altman, van de New York University Stern School of Business, gepresenteerd in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Over het feit dat Nederland de ranglijst van meest verbonden landen aanvoert zei Ronald Leunisse, Managing Director van DHL Express in Nederland: “Wij bewijzen natuurlijk al eeuwen wat het resultaat is van open relaties. Verbondenheid met de wereld ligt verankerd in ons denken en is de motor achter het succes van Nederland als handelsnatie en als inclusieve samenleving.”

De 2018 index geeft de huidige mate van globalisering weer met een wereldranglijst, gebaseerd op de diepte, ofwel de intensiteit en de breedte, ofwel de geografische spreiding van de internationale verbindingen die landen hebben. De top vijf van meest verbonden landen wordt gevormd door: Nederland, Singapore, Zwitserland, België en de Verenigde Arabische Emiraten. Acht van de top 10 landen bevinden zich in Europa, wat dit de meest verbonden regio maakt, in het bijzonder voor handel en mensenstromen. Noord-Amerika, de leider in kapitaal- en informatiestromen, staat op de tweede plaats, gevolgd door het Midden-Oosten. “Zelfs nu de wereld blijft globaliseren, is er nog steeds een enorm onbenut potentieel over de hele wereld.

De GCI laat zien dat de meeste bewegingen en uitwisselingen die we nu zien, eerder nationaal dan internationaal zijn, terwijl globalisering juist een beslissende factor is in groei en welvaartsontwikkeling”, legt John Pearson, CEO van DHL Express, uit. “Toenemende internationale samenwerking draagt bij aan stabiliteit, zodat bedrijven en landen die globalisering omarmen daarvan enorm profiteren.”
“Verrassend genoeg, is de wereld nog steeds minder verbonden dan de meeste mensen denken”, aldus GCI co-auteur Steven A. Altman. “Mensen hebben de neiging zich meer zorgen te maken over internationale stromen als ze die overschatten. De feiten in ons rapport kunnen helpen dergelijke angsten te temperen en de aandacht te vestigen op echte feiten.” Op mondiaal niveau laat de GCI bijvoorbeeld zien dat wereldwijd slechts 20% van de economische output wordt geëxporteerd, dat niet meer dan zo’n 7% van de belminuten internationaal zijn, en slechts 3% van de mensen buiten hun geboorteland leeft. Het rapport ontkracht ook de overtuiging dat afstand niet meer telt: de meeste landen zijn veel meer verbonden met hun buren dan met verre landen.

Opkomende economieën blijven minder verbonden dan ontwikkelde economieën

De GCI toont wederom grote verschillen tussen de mate van globalisering in ontwikkelde en opkomende economieën. De intensiteit waarmee opkomende economieën handelen is vrijwel gelijk aan die van ontwikkelde economieën, maar de intensiteit van internationale kapitaalstromen van ontwikkelde economieën is ruim driemaal zo sterk, die van mensenstromen vijf maal zo sterk en die van informatiestromen bijna negen keer sterker. De inhaalslag van opkomende economieën op het gebied van verbondenheid met de wereld lijkt daarmee tot stilstand gekomen.

Zuidoost-Aziatische landen overtreffen verwachtingen

De vijf landen waar internationale stromen de verwachtingen overtreffen, zijn: Cambodja, Maleisië, Mozambique, Singapore en Vietnam. Vier van deze top vijf landen bevinden zich in Zuidoost-Azië. Zuidoost-Aziatische landen profiteren van bredere Aziatische toeleveringsketens waar ze deel van uitmaken, en van beleidsinitiatieven vanuit ASEAN die economische integratie bevorderen. Deze diepere verbondenheid met de wereld kan hun economische groei versnellen.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK