YouTube for Designers

YouTube is hot. Vraag maar aan om het even welke tiener. Allemaal volgen ze één of meerdere leeftijdsgenoten op het populaire videoplatform. Maar YouTube is meer dan jongetjes met een donssnor die Fortnite spelen of jonge meiden die hun hartsgeheimen delen voor een wereldwijd publiek. Ook voor ontwerpers is YouTube een waar Walhalla. Leerrijke tutorials, insights van de echte pro’s of onderhoudende tussendoortjes.

• Door Stef Verhoeven van Jumpline voor het VIGC – met toestemming overgenomen

VIGC ging op zoek naar de crème de la crème en selecteerde enkele van de beste YouTube channels voor grafische- en multimedia ontwerpers. En doe je er zelf niets mee, stuur dit bericht dan door naar je (creatieve) opdrachtgevers, wellicht is het voor die doelgroep wel de juiste inspiratie. Ga er in dit weekend eens lekker voor zitten.

In het overweldigend aanbod dat YouTube rijk is, is het natuurlijk moeilijk kiezen. Een goede tutorial maken is ook niet zo evident. Vooreerst moet je als vlogger wel degelijk iets te vertellen hebben. En de lat ligt hoog. Wie dacht te scoren met een filmpje over zoiets banaals als het maken van een simpele vrijstelling in Photoshop, komt al snel tot de conclusie dat er meer en vooral originelere content nodig is om nog indruk te maken.

Wat is een goede tutorial door middel van een vlog?

Waaraan herken je een goede tutorial? Persoonlijk vind ik een goed tempo essentieel. Niets is immers zo ergerlijk dan een tergend traag filmpje, waarin op drie verschillende manieren wordt getoond hoe je een bestand opent in Photoshop. Dat soort handelingen kennen we allemaal al lang, en vloggers die te lang stilstaan bij dit soort basisvaardigheden werken de ervaren gebruiker veelal alleen maar op de zenuwen.

Ook de stem is belangrijk, natuurlijk. Een stemgeluid met een warm timbre luistert nu eenmaal aangenamer dan een spreker die krijst als een verkouden haan. Verder helpt het ook als de vlogger in kwestie zich ietwat kan uitdrukken in het Engels. Een licht accent hoeft geen bezwaar te zijn, zolang alles maar verstaanbaar blijft. En, tot slot, ook een schermvriendelijke look is niet te versmaden. Het gaat immers om video. Het oog wil ook wat, nietwaar.

Met deze criteria op een rijtje ging VIGC op zoek naar de beste YouTube channels voor ontwerpers. Dit is de selectie.


Peter McKinnon (3.120.716 abonnees)

Peter McKinnon is niets minder dan een fenomeen. De hyperactieve video- en fotogoeroe neemt zijn publiek mee op tal van zijn exploten. McKinnon pakt graag uit met fancy gadgets, zoals drones en ander duur spul. Maar het moet gezegd, zijn video’s zijn pareltjes. Goed gemonteerd, technisch hoogstaand en altijd leuk om te zien. Niet meteen het meest leerzame YouTube channel, maar McKinnon is geweldig goed in wat hij doet.

PHLEARN (1.687.241 abonnees)

Aaron Nace van Phlearn is een echte klasbak en een van de vloggers die ik zelf al jaren met veel plezier volg. Aaron heeft talloze tutorials online staan over beeldbewerking in Photoshop en studiofotografie in het algemeen. Kenmerkend aan de video’s van Phlearn is dat ze niet alleen zeer vlot gebracht zijn, maar ook didactisch goed in mekaar steken. Bij Phlearn is ‘learning’ wel degelijk ‘fun’.

tutvid (813.983 abonnees)

Tutvid is het populaire YouTube channel van Nathaniel Dodson, web designer en portretfotograaf. Op tutvid vind je naast talloze tutorials over Photoshop, Lightroom en Illustrator, ook heel wat content over Premiere Pro, AfterEffects, Audition en Da Vinci Resolve.

Terry White (458.161 abonnees)

Terry White, Senior Adobe Product Evangelist, is geen onbekende in het circuit. De kans is groot dat je Terry eerder al aan het werk zag tijdens een of andere demo van Adobe. De gezapige productspecialist heeft op zijn YouTube channel heel wat zeer toegankelijke tutorials over Adobe InDesign, Photoshop, Lightroom en verschillende van de Adobe mobile apps.

Howard Pinsky (429.939 abonnees)

Nog zo’n populaire jongen van Adobe is Howard Pinsky, Senior XD Evangelist. Op zijn YouTube channel vind je massa’s tutorials over UI/UX, web/app design, beeldbewerking en -retouche, Photoshop, special effects enz. Heel leuk vind ik de ‘1 Minute in Photoshop’-reeks. De ideale manier om snel iets bij te leren in PS.

Roberto Blake (386.331 abonnees)

Roberto Blake is ontwerper en creatief ondernemer. Op zijn YouTube channel vind je niet alleen Photoshop tutorials maar ook heel wat advies omtrent het leven als freelancer en hoe je je creatief werk het best kan aan de man brengen. Persoonlijk vind ik Roberto Blake een beetje een babbelkous, maar de man heeft wel degelijk een ruim publiek.

Will Paterson (328.067 abonnees)

De sympathieke Will Paterson is erg geliefd onder ontwerpers. Will heeft het onder andere over logo design en lettering. Op zijn kanaal vind je ook heel wat video’s over het leven als freelancer en nuttige tips over het omgaan met al dan niet moeilijke klanten.

Aaron Blaise (293.331 abonnees)

Wil je de meester zelf aan het werk zien? Dat kan op The Art of Aaron Blaise. Dit is het kanaal van Aaron Blaise, een van de illustrators van The Lion King en Beauty and the Beast. Al 21 jaar werkt Aaron voor Disney en hij is niet te verlegen om zijn kennen en kunnen te delen op YouTube. Een aanrader.

ECAbrams (270.863 abonnees)

Ben je helemaal wild van motion graphics en visual effects? Dan is het YouTube channel van Evan Abrams een goede plaats om je skills in After Effects wat bij te spijkeren.

Spoon Graphics (251.121 abonnees)

Chris Spooner, de man achter Spoon Graphics, is een ontwerper ‘pur sang’ en dat merk je in zijn video’s. Chris verliest zich niet in banaliteiten en het tempo ligt over het algemeen wat hoger. Dat maakt dat je sommige video’s meermaals moet bekijken om goed te begrijpen hoe Chris bepaalde effecten realiseert in Illustrator en Photoshop. Spoon Graphics is een aanrader voor elke grafisch vormgever en een van mijn absolute favorieten.

Swerve Tutorials (169.175 abonnees)

Vind je Spoon Graphics goed dan is de kans groot dat je ook op Swerve Tutorials je gading vindt. Swerve, een freelance graphic designer, heeft het in zijn video’s over beeldbewerking in Photoshop, grafisch ontwerp in Illustrator en over zijn specialiteit, motion graphics.

CharliMarieTV (123.483 abonnees)

Dat het niet altijd mannen moeten zijn, bewijst Charli. Charli is een Londense web en graphic designer. In haar video’s heeft Charli het niet alleen over de ‘hard core’ tips en tricks, maar evenzeer over haar alledaagse leven als ontwerpster. Een ideaal kanaal om eens af te wisselen.

Eyedesyn (115.053 abonnees)

Bezig met 3D? Dan is Eyedesyn iets voor jou. Hier vind je tal van degelijke tutorials over Cinema 4D en After Effects.

m.a.calligraphy (36.536 abonnees)

Nog een uitsmijtertje: het YouTube channel van de in Istanbul gevestigde kalligraaf Mücahit Aydinhan is een echte ‘hidden gem’. Mücahit heeft verschillende handwriting video’s online staan, die absoluut het bekijken waard zijn.

 

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK