YouTube zet videoproducenten onder druk

BB150727youtubeYouTube dreigt videoproducenten van zijn site te weren als zij niet mee willen doen met de betaalde variant van het videoplatform. Dat laat het hoofd van Googles dochteronderneming, Susan Wojcicki, weten in een gesprek met The Wall Street Journal.

Wojcicki werkt namens Google aan een advertentievrije, betaalde versie van de videosite. Ze wil video-aanbieders gaan verplichten om behalve de gratis variant van YouTube hun content ook door te plaatsen naar de betaalde versie. Dit zou het aanbod, en dus de potentiële aantrekkelijkheid van de advertentievrije variant, ten goede komen.

Volgens The Wall Street Journal verzetten sommige producenten, waaronder enkele grote studio’s, zich tegen de plannen van Wojcicki. Zij willen niet meewerken aan de betaalde versie, omdat zij hun content bijvoorbeeld al bij een concurrent exclusief en advertentievrij laten zien. YouTube lijkt als reactie daarop extreme maatregelen te willen nemen om die aanbieders alsnog over de streep te trekken.

Wojcicki laat weten dat de aanbieders die zich verzetten de kans lopen om hun content van beide YouTube-versies te verliezen. Ze hoopt dat het hier niet toe leidt, maar ze wil volgens The Wall Street Journal voorkomen dat YouTube-kijkers die overwegen te betalen voor een advertentievrije variant minder content krijgen voorgeschoteld. Het zou ‘vreemd zijn om te betalen en minder te krijgen’, aldus de YouTube-bazin.

In april werd duidelijk dat YouTube aan een abonnement werkt waarbij de site zonder advertenties kan worden bekeken. In een brief aan grootschalige uploaders zei het bedrijf dat het gebruikers toegang wil geven tot een advertentievrije dienst in ruil voor een maandelijkse betaling. Inkomsten die YouTube daaruit vergaart, wil het delen met de ‘creators’.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK