Sponsorships over de hele linie onder druk

De uitgaven aan sponsoring zijn in 2016, vergeleken met 2015, met een procent verder gedaald naar 772 miljoen euro. Met 772 miljoen liggen de bestedingen nu bijna 8% onder het niveau van 2012, het jaar waarin de uitgaven van sponsors stabiliseerde.

De daling in 2016 werd veroorzaakt door teruggelopen uitgaven op het gebied van sportsponsoring, kunst en cultuur en maatschappij (o.a. sociale projecten, gezondheidszorg, onderwijs). Op het gebied van lifestyle-sponsoring (o.a. dierentuinen, attractieparken, beurzen) was er een terugloop van circa 20% ten opzichte van 2015. Mediasponsoring (o.a. non-spot radio & tv) was met een stijging van 3% het enige lichtpuntje in 2016. Dat blijkt uit de nieuwste SponsorMonitor 2017 over het sponsorjaar 2016, een uitgave van Respons en Sponsorreport. De sponsorbestedingen in Nederland nemen al sinds 2010 af;  in de laatste zes jaar zijn de sponsorbestedingen in totaal met 9% teruggelopen.

Sponsorcontracten in 2016
Sponsorreport signaleerde in 2016 283 nieuwe en/of verlengde sponsorcontracten. Daarvan waren 195 contracten die betrekking hadden op sport en 88 in de andere domeinen. Dat is aanzienlijk minder dan in 2015, toen er 325 contracten werden geteld, waaronder 208 op het gebied van sport en 117 in de andere domeinen. De teruggang in nieuwe contracten is dus in alle domeinen te zien. De totale waarde van alle afgesloten contracten in 2016 bedroeg 230 miljoen (gemiddeld 813.000 per contract). Daarmee zien we een herstel van bijna 50% ten opzichte van 2015. De gemiddelde contractwaarde is bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. De verklaring zit onder andere in de verlenging bij de voetbalcontracten (AFAS, ING, Energiedirect, Pure Energie). Bij Team LottoNL-Jumbo werden de contracten met alle partners verlengd en werd AkzoNobel vorig jaar partner van de Volvo Ocean Race. In de top 10 grootste sponsorcontracten heeft de nummer 10 een contract van € 6 miljoen, vorig jaar had de nummer 10 € 1,6 miljoen.

Top 100 goed voor een derde bestedingen
Met ruim 274 miljoen euro, zijn de top 100 grootste sponsors van Nederland verantwoordelijk voor 35,5% van alle sponsorbestedingen in 2016. De bestedingen van de ‘sponsoreredivisie’ van Nederland namen met 3,5% af.

Over de SponsorMonitor
De SponsorMonitor is het jaarlijkse onderzoek naar de feiten en cijfers van de Nederlandse sponsormarkt in het afgelopen jaar. De SponsorMonitor wordt opgesteld op basis van continu onderzoek van de sponsormarkt door Sponsorreport en Respons. Van de vijftig grootste sponsors worden uitgebreide profielen gegeven met een overzicht van de sponsorships, de looptijd en waarde van de contracten en een analyse van het sponsorbeleid.

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Jolanda van Drie

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

In het komende najaar worden de trainingen weer hervat in Turnhout en Haarlem. Kijk voor het actuele aanbod op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK