Stora Enso in Gent bron van legionellabesmettingen

32 mensen raakten in de maanden april of mei besmet met legionella, een bacterie die zich via minuscuul kleine waterdruppeltjes verspreidt. Twee van hen overleefden het niet. Het Belgische Agentschap Zorg en Gezondheid onderzocht de bron van de besmetting. En die hebben ze gevonden. Papierfabrikant Stora Enso te Gent kwam zelf met het nieuws naar buiten.

Ongeveer een maand geleden raakten 32 mensen besmet met de legionellabacterie. Het Agentschap Zorg en Gezondheid liet eind mei al weten dat ze het bedrijf gevonden hadden dat verantwoordelijk was voor de reeks besmettingen, maar kon toen de naam van het bedrijf nog niet vrijgeven. Papierfabrikant Stora Enso is deze week zelf met het nieuws naar buiten gekomen.

Koeltoren stilgelegd

De legionellabacterie bevond zich in een van de koeltorens van het bedrijf. Sinds Stora Enso weet dat het aan de oorzaak van de reeks besmettingen lag, heeft het bedrijf onmiddellijk de bewuste koeltoren stilgelegd en ontsmet. De toren zal pas opnieuw opgestart worden als het Agentschap Zorg en Gezondheid alles geïnspecteerd en goedgekeurd heeft.

Legionella-uitbraak

De patiënten die besmet waren met de bacterie ondervonden hun eerste klachten op het einde van april en in het begin van mei. De enige manier waarop dat kon gebeuren is door kleine druppeltjes water in te ademen die met de bacterie besmet zijn. Dat komt voor bij verneveling, bijvoorbeeld in koeltorens. Daar wordt steeds hetzelfde water gebruikt om te vernevelen en zo kan de bacterie zich gemakkelijk verspreiden.

Het bedrijf is verantwoordelijk voor de besmetting van 32 mensen met legionella, waarvan er twee overleden. Stora Enso werkt naar eigen zeggen actief mee om de bron van de besmetting te vinden.

Bron: diverse Belgische media

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK