Stakingen bij UPM pulp- en papierfabrieken in Finland

Zo’n 3.000 werknemers van het Finse UPM zijn zaterdag in staking gegaan en hebben fabrieken gesloten. Drie vakbonden die werknemers en leidinggevend personeel vertegenwoordigen, hadden eerder al gewaarschuwd dat ze zouden staken als er geen nieuw akkoord over lonen en arbeidsomstandigheden zou worden bereikt voordat het vorige akkoord op 31 december afliep.

Upm Strike

UPM is een jaar geleden gestopt met collectieve onderhandelingen, omdat de bedrijfstak de winstgevendheid wil verbeteren door alternatieve manieren te zoeken om afspraken te maken over lonen en arbeidsomstandigheden. Terwijl de werknemers hebben geëist dat UPM een arbeidsovereenkomst voor het hele bedrijf ondertekent, heeft het bedrijf aangedrongen op bedrijfsspecifieke overeenkomsten.

Werknemers in UPM’s pulp-, papier- en biobrandstoffendivisies hebben gezegd dat UPM nieuwe voorwaarden wil opleggen in plaats van te onderhandelen, zo hebben de drie vakbonden verklaard. De staking zal op
22 januari eindigen tenzij er eerder een akkoord wordt bereikt, zeiden de vakbonden eerder in afzonderlijke verklaringen.

Analist Antti Viljakainen vertelde eerder aan persbureau Reuters dat UPM kon verwachten dat de kosten minstens twee keer zo groot zouden zijn als de 30 miljoen euro veroorzaakt door een eerdere staking in 2020.

UPM rivaal Stora Enso heeft een bedrijfsbrede overeenkomst getekend met de vakbonden van de werknemers.

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK