Sinterklaaspapier onder de loep

“Voor de eerste keer, dit jaar in Leiden in het Museum Het Leids Wevershuis. Voor de 12de keer een expositie over het unieke Nederlandse Sinterklaaspapier. Want… uniek is het! Niet voor niets is de collectie van Prof. dr. J.C. Zadoks, oud-hoogleraar Plantenziekten, in de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam terechtgekomen. En niet voor niets heeft wijlen de heer dr. J. Stout, leraar Duits, honderden Sinterklaaspapieren verzameld om te gebruiken als studiemateriaal.
De ontwikkeling van het Sinterklaasfeest vind je terug in dit papier!

Hoe kom je op het idee zulk papier te verzamelen en te bestuderen? Bij mij kwam het door het feit dat het Sinterklaasfeest ter ziele dreigde te gaan, eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Sinterklaas en de Kerstman konden niet meer door één deur. De Sint moest weg, de Kerstman moest blijven. Zou ik ons derde zoontje niet meer van dit mooie feest kunnen laten proeven? Dan maar alle papiertjes bewaren, in een boek plakken en aan de hand van elk papiertje alles vertellen. Maar… gelukkig, de Sint is blijven bestaan en op één van mijn papiertjes staan de Sint en de Kerstman weer als goede vrienden in vrede naast elkaar.

Na een aantal jaren bleek, dat er door het hele land heen meer mensen deze waardevolle hobby hebben. Bij elkaar gekomen zijn wij verenigd in de SNIPP-club (de Sint Nicolaas InpakPaPier-club). Wij wisselen veel uit, leren veel van elkaar en genieten!

Naast de tentoonstellingen houd ik tevens ontwerpwedstrijden, ook op basisscholen, en telkens verrast het mij weer wat een leuke, ludieke en mooie ontwerpen hier uitkomen.”

Zelf zal Tini zondagmiddag 11 november en zondagmiddag 2 december aanwezig zijn met extra interessant en kostbaar materiaal.

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK