Verpakkingen: Laminaten onder de loep

Laminaten zijn hét gespreksonderwerp in de verpakkingswereld. Naast voordelen, bijvoorbeeld voor het verpakken van levensmiddelen, zijn laminaten een punt van zorg.

verpakking laminaatToepassen van laminaten staat vaak haaks op circulair ondernemen. Laminaat is niet te recyclen. Het Kennis Instituut Duurzaam Verpakken (KIDV) organiseerde onlangs een interessante bijeenkomst: Laminaten onder de loep. Alhoewel de bijeenkomst voornamelijk op plastic verpakkingen was gericht, is de link met karton evident. Ook veel kartonnen verpakkingen worden voorzien van laminaat, met als gevolg dat het recyclingproces van papier en karton wordt verstoord. Met de Design for Recycling-filosofie kan dit worden voorkomen. Papier Recycling Nederland pleit voor een kwalitatief hoogwaardige stroom oudpapier, en is geen voorstander van laminaat. Het zorgt voor verspilling van waardevolle grondstoffen.

Niels van Marle (KIDV): “De uitdaging waar we voor staan, is om te kijken of laminaten door recyclebare mono-materialen kunnen worden vervangen, of om ervoor te zorgen dat laminaten zo min mogelijk verstorend zijn voor de bestaande recyclingprocessen. Met het oog op de toekomst moet worden gekeken of bepaalde laminaten misschien ook kunnen worden gerecycled met nieuwe technologieën.”

Bron: Papier Recycling Nederland en Kennis Instituut Duurzaam Verpakken

Deel dit artikel
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Jolanda van Drie

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Door het coronavirus zijn voorlopig alle trainingen gecancelled. VIGC biedt een selectief deel van haar trainingen momenteel digitaal aan. Bekijk het aanbod op de website van het VIGC.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK