Nieuwe stap in eco verpakkingen

Papierfabrikant Sappi en BASF hebben een methode ontwikkeld om gerecycled papier te gebruiken voor het verpakken van levensmiddelen. Dat doen zij door een zogeheten barrier tegen minerale olie aan te brengen.

Behalve voor het verpakken van de fish en chips gebruikt niemand krantenpapier voor het verpakken van levensmiddelen. Dat komt omdat bij het recyclen van papier er altijd drukinkt achter blijft. Voor kranten en veel commercieel drukwerk worden drukinkten gebruikt die minerale olie bevatten als oplosmiddel. Omdat de bestanddelen van de drukinkten niet volledig worden verwijderd tijdens de recyclage van papier en karton, kunnen er bestanddelen van de minerale olie achterblijven in de vezels. Bij gebruik van substraten op basis van dergelijke vezels voor voedselverpakkingen kunnen de bestanddelen van de minerale olie vanuit het karton migreren naar het voedsel, zelfs al is het voedsel verpakt in een binnenzakje en dus gescheiden van het karton. Sappi heeft de krachten gebundeld met BASF en Eurofins om innovatieve papieren met een MOB-coating (Mineral Oil Barrier,barrière tegen minerale olie) op de markt te brengen. Deze nieuwe papiersoorten voor flexibele verpakkingen bieden een oplossing voor het probleem van migratie van schadelijke bestanddelen.

 

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK