Sinterklaaspapier door de jaren heen

Madelein Duijvestijn-Krudde verzamelt al meer dan 45 jaar sinterklaaspapier. Haar collectie omvat meer dan 4.500 5 december-inpakpapieren, die verschillen in kleur, afbeeldingen en soorten papieren. Als “Sinterklaaspapiercollectioneur” geeft zij zelfs lezingen door het hele land. Sinterklaaspapier kent een rijke historie, zo heeft Duijvestijn-Krudde ontdekt. Hoewel maar weinig papierfabrieken vanaf het begin collectieboeken hebben bijgehouden, blijkt dat sommige sinterklaaspapiersoorten al voor WOII zijn geproduceerd. Papierfabrieken drukken vaak bekende dessins (terugkerend patroon), waarbij zij variëren in papiersoorten en kleuren. Gebruikte druktechnieken zijn: flexodruk en koperdiepdruk.

Zwarte Piet
Het sinterklaaspapier door de jaren heen is ook een afspiegeling van de tijdgeest. In de jaren ’70 waren oranje, paars en bruin populaire kleuren. En in die periode stonden overal nog antennes op het dak afgebeeld. Ook Zwarte Piet zelf is door de jaren heen veranderd. Was het vroeger een boeman die stoute kinderen in de zak stopte, is hij nu een vrolijk figuur. En waar vroeger afbeeldingen van ‘Moorse’ Zwarte Pieten heel gewoon was, is het nu natuurlijk de vraag vanaf wanneer we de uitkomst van de “Zwarte Pietendiscussie” terug zullen zien in de afbeeldingen op het sinterklaaspapier. Meerkleurenpieten?

Bron: sinterklaaspapier.nl

Arthur Lubbers

Arthur Lubbers, freelance journalist/tekstschrijver, schrijft zowel commerciële teksten als journalistieke artikelen, voor print en online. De liefde voor grafimedia en communicatie is sinds zijn tijd als vakredacteur bij Uitgeverij Compres nooit meer verdwenen, zo blijkt uit zijn blogs, tweets en artikelen. Ook te vinden op www.arthurlubbers.nl.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK