Serie high-end printerfabrikanten bij printmedianieuws weer van start

De populaire jaarlijkse serie ‘Top 5 high-end printerfabrikanten’ is vandaag van start gegaan met Canon. Jaarlijks spreekt de redactie (op alfabetische volgorde) met alle relevante high-end printerfabrikanten. De serie gaat haar vierde editie in en is één van de best gelezen series bij printmedianieuws.

Ook dit jaar nemen we de spelers in alfabetische volgorde onder de loep, dus Canon/Océ (vandaag op de website), Epson, Fuji, Heidelberg, HP Indigo, Kodak, Konica Minolta, Landa, Ricoh, Screen, Sharp, Xeikon en Xerox.

Aandachtspunten

In de eerste reeks analyses van deze 5 jaar bestaande serie, volgden de ontwikkelingen elkaar nog snel op. Het valt anno 2019 op dat het aantal nieuwe machines geen baanbrekende cijfers laat zien. Fabrikanten kiezen vaker voor upgraden van bestaande modellen, modulaire opbouw van inline componenten, en vooral onderscheid in services en software.

Vandaag aftrap met Canon

Natuurlijk blijft er het nodige te onderzoeken rondom de mogelijke breekpunten offset, toner en inkjet, maar die breekpunten liggen steeds vaker bij de toepassingen en dus minder bij de technologie zelf. Dat betekent dat de serie meebuigt met die marktontwikkelingen en nog meer dan voorheen aandacht zal schenken aan praktijkapplicaties.

i300

Natuurlijk ook aandacht voor de markt van de consumables toners, alle mogelijke inkten en substraten. Het samenspel daarvan bepaalt in hoge mate de economische haalbaarheid van dit segment printers in uiteenlopende markten.

De in te richten workflows, in veelal hybride omgevingen, lijken geen breekpunt meer te vormen in de dagelijkse praktijk van de eindgebruikers. Alle mogelijke JDF koppelingen tussen de verschillende productie-eenheden, maar ook de directe koppeling met webshops en financiële administratie, lijken min of meer standaard te kunnen worden geïmplementeerd. De redactie gaat op zoek naar cases, waarin dit juist wel of juist niet het geval was. Klopt de veronderstelling dat ‘we’ klaar zijn met de ontwikkelingen op het gebied van workflow management?

Opmars vellenoffset in hybride omgevingen

In de serie over vellenoffset werd duidelijk dat de daar bekende spelers inspelen op de integratie van digitaal binnen nieuwe of bestaande producten. Veel van deze ontwikkelaars bieden hybride oplossingen, waarbinnen vooral inkjettechnologie de productiebasis vormt binnen een bestaand ‘frame’ van een vellenoffsetmachine. Interessant is dan zeker te bestuderen, in hoeverre de ‘digital only’ fabrikanten samenwerken met de ontwikkelaars van deze ‘hybride’ systemen, komende vanuit het bestaande conventionele segment.

Voor het lezen van de serie is een abonnement bij printmedianieuws vereist

 

Peter Luit

Peter Luit schrijft graag over innovaties in de gehele crossmediale bedrijfskolom. Echter altijd met een knipoog naar print.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK