Top-5 high-end printerfabrikanten

Voor de vierde keer maakt Printmedianieuws de serie ‘Top-5 high-end printerfabrikanten’. Een goed gelezen serie door zowel de fabrikanten zelf als door de (potentiële) eindgebruikers. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen, welke gebruikers applicaties vallen op en met welke technologie is het meeste geld te verdienen? Zijn alle vragen te beantwoorden?

• Leestijd ca. 2 minuten

Eén ding is wel zeker, een 100% objectief antwoord op de Top-5 posities wordt moeilijker dan ooit. Onderzoekbureaus Smithers PIRAIDG en InfoTrends (tegenwoordig KeypointIntelligence) tonen al een paar jaar geen openbare cijfers meer vanuit hun wereldwijde (doorgaans kostbare) onderzoeken. De afzonderlijke fabrikanten claimen onderling hoge posities in het Top-5 rijtje, maar onderbouwen dat niet met cijfers, die objectief met elkaar te vergelijken zijn. Uiteraard spelen beurs- en concurrentiegevoeligheden daarbinnen een belangrijke rol.

Waar gaan we naar kijken?

Er zijn diverse ontwikkelingen in vellen- en rollenmachines, maar ook in inkjet en toner. Uiteraard besteden we aandacht aan al deze ontwikkelingen. We zullen echter extra aandacht besteden aan inline afwerk mogelijkheden. De kracht van deze ontwikkeling om een compleet gereed product te kunnen produceren, neemt fors toe. De variaties in mogelijkheden is een aandachtspunt bij de meeste fabrikanten in alle segmenten.

Daarnaast spelen de te bedrukken substraten en de daaraan gekoppelde toners en inkten een steeds grotere rol. Dat wordt vooral veroorzaakt door het bredere toepassingen pallet van digitaal. In feite speelt ‘groot formaat print’ daarbinnen een nog grotere rol. De term high-end productie printers ‘beperkt’ zich tot de in de afgelopen 4 jaar onder de loep genomen fabrikanten. Maar het speelveld in digitaal printen verbreedt zich fors onder invloed van zowel verpakkingen- als groot formaat toepassingen. We zullen de serie dan ook ‘opknippen’ in meerdere blokken.

Marco den Engelsman

Journalist, fotograaf en communicatiespecialist. Gelooft in de kracht van een mix van media. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar is altijd krachtiger in combinatie met mooie woorden. En een mix van media versterkt elke boodschap. Met PRStory komen alle media samen. Een krachtig PR-verhaal met tekst, beeld, fotografie en video dat leidt tot onmiddellijke actie. Bezoek PRstory.nl voor voorbeelden.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK