Sappi en Xeikon ontwikkelen grondstofbesparende verpakkingen

Papierfabrikant Sappi heeft de krachten gebundeld met digitale printleverancier Xeikon. Samen zetten de partners een belangrijke stap in de richting van het direct bedrukken van papiergebaseerde materialen en het perfectioneren van de recycleerbaarheid van de resulterende flexibele verpakking.

Met zijn nieuwste innovatie op het gebied van droge toner, TITON en de Xeikon TX500, heeft het bedrijf zijn zinnen gezet op de markt van flexibele verpakkingen op papierbasis, die, zoals Xeikons samenwerkingspartner Sappi al enige tijd meldt, een sterke groei doormaakt als gevolg van de vraag van zowel eindgebruikers als merkeigenaren en converters naar grondstofbesparende, recycleerbare en plasticvrije alternatieven. Met TITON komt Xeikon tegemoet aan de behoefte van de industrie aan milieuvriendelijke en productveilige verpakkingsproductie: De nieuwe tonersamenstelling combineert de beste eigenschappen van toners en UV-inkten en combineert de voedselveilige en geurloze eigenschappen van droge toner met de speciale weerstand tegen chemicaliën en mechanische slijtage van UV-inkjetinkt.

Titon

Een toner als TITON werkt het beste als het gebruikte substraat net zo goed is afgestemd op de betreffende toepassing. Met dit in gedachten testten de bedrijven de nieuwe technologie met producten van Sappi. “We behaalden de beste printresultaten met onze innovatieve functionele papieren Sappi Seal Silk met een basisgewicht van 67 g/m2 en Sappi AvantGuard S Natural in een gramgewicht van 75 g/m2”, legt Sibylle Hajostek, Market Manager Packaging Solutions bij Sappi, uit. “Beide papiersoorten hebben een uitzonderlijk hoogwaardige uitstraling en zijn speciaal ontwikkeld voor de markt van flexibele verpakkingen.”

Dankzij de TITON technologie zijn extra vernis of laminering niet langer nodig als verwerkingsstappen. In combinatie met de recyclebare barrièrepapieroplossingen van Sappi is volledige recycling van de volledige verpakking in de papierafvalstroom en de daaropvolgende terugwinning, bijvoorbeeld voor golfkartontoepassingen, eenvoudig te realiseren.

Jolanda van Drie

Bedrijfsjournalist, freelance redacteur voor Blokboek en Printmedianieuws en communicatie- en marketingmanager bij IT bedrijf Prindustry (Haarlem).

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK