Ricoh lanceert ‘planten gebaseerde’ inkten

Vrijwel alle fabrikanten van high-end printsystemen lanceren steeds vaker inkten die een zo laag mogelijke impact hebben op het milieu en tevens voedselveilig zijn voor de zo belangrijke verpakkingsmarkt in de voedselketen. Ricoh lanceert nu ‘planten gebaseerde inkten’.

Ricoh Plant Based Ink

Ricoh zegt de ‘eerste in zijn soort’ te zijn met inkt op plantaardige basis voor met name verpakkingsdrukwerk, maar naar eigen zeggen ook in regulier commercieel drukwerk. Doel is: de milieu-impact verder te reduceren.

De inkt is een afgeleide van de inkt op oliebasis, die is ontwikkeld voor de decordruksector als onderdeel van Ricoh’s samenwerking met de Duitse fabrikant van apparatuur Olbrich. De inkt is ontwikkeld om een uitstekende wrijf-weerstand en afstelprestaties te leveren voor bruin en wit golfkarton en karton.

Sneldrogend en geurvrij

De plantaardige oliecomponent zorgt voor een duurzame en milieuvriendelijke inkt die sneldrogend is, omdat er geen warmte nodig is om de inkt te fixeren of te drogen. De olie dringt door in poreuze substraten en laat het pigment aan de oppervlakte. Dit vermindert het energieverbruik en maakt het hele droogsysteem overbodig.

Geurvrij en beter geschikt voor levensmiddelen, omdat er geen monomeren worden gebruikt. Biologisch afbreekbaar en ondersteunt het ontinkten. Niet op waterbasis, dus geen biociden nodig om de inkt bruikbaar te houden.

Positieve invloed op printkoppen en inktverbruik

De printkoppen zijn gemakkelijker te reinigen en verstoppen minder snel omdat de ‘open tijd’ veel langer is. Dit komt de betrouwbaarheid, de prestaties en de levensduur van de printkop ten goede. Een laag inktverbruik is ook mogelijk omdat dezelfde optische dichtheid kan worden bereikt met 50% minder inkt.

Graham Kennedy, Director Industrial Printing, Graphic Communications, Ricoh Europe, zegt: “Merkeigenaren en printerfabrikanten richten zich steeds meer op het verminderen van hun impact op het milieu, en passen waar mogelijk duurzame praktijken toe. Met onze nieuwe inkt op plantaardige basis kunnen zij naadloos positieve veranderingen doorvoeren die een groot verschil maken, zonder dat dit invloed heeft op hun hoogwaardige printresultaten.”

De inkt is volgens Ricoh nu al verkrijgbaar in heel EMEA.

Bron: duomedia

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK