PostNL wil Sandd overnemen

De berichtgeving in kranten en andere media gaan ervan uit dat de overname al een feit is. Bij de presentatie vandaag van de positieve jaarcijfers van PostNL wordt het vast een ‘feestje’ om te vernemen dat
’s lands grootste postbezorger concurrent Sandd uit de markt haalt. Maar bestaande wetgeving kan nog roet in het eten gooien.

Het voorbehoud van de overname is, dat de transactie ‘door de autoriteiten’ (ACM) wordt goedgekeurd, en natuurlijk ook na raadpleging van de vakbonden en ondernemingsraden. Als deze allemaal akkoord gaan, dan betekent dat in feite het einde van het liberaliseren van de postmarkt. Ten tijde van die liberalisering kon nog niet worden voorzien dat de bezorging van briefpost zo snel zou dalen. Pakketpost heeft wel voor een deel van de compensatie gezorgd; met de voorgenomen overname wil PostNL dat deel van de markt weer terughalen, daar Sandd daarin kennelijk een belangrijker rol speelt. PostNL zou 130 miljoen euro willen betalen voor Sandd.

De politiek denkt nu dat deze stap de enig logische stap is om de Nederlandse postmarkt te bestendigen voor de consument. PostNL neemt de 19.000 werknemers en
23 Sandd-locaties over. De verwachting is, dat de overname na de zomer rondkomt. PostNL heeft 38.000 medewerkers in dienst, Sandd ongeveer de helft. De omzet van PostNL ligt op ca. 1.678 miljoen euro, Sandd is met brievenpost aanzienlijk kleiner, ruim 200 miljoen euro. Of de overname verdere gevolgen heeft voor de onlangs aangekondigde stopzetting van losse reclamefolders door PostNL, werd niet bekendgemaakt. Vanaf de zomer zou PostNL stoppen met losse folderbezorging.

De Redactie

Blokboek.com brengt dagelijks nieuws en achtergronden over de communicatie-industrie. Hoewel de makers hun roots hebben in de grafische industrie richt Blokboek.com zich uitdrukkelijk op alle mogelijke vormen van moderne communicatie. Blokboek.com geldt dan ook als informatie- en inspiratiebron voor professionals die zich bezighouden met de productie en de creatieve toepassingen van communicatie-uitingen. De mensen achter Blokboek.com zijn journalisten met hart voor het communicatievak.

Logo Pmb C3 2

Kandidaten gezocht

Op zoek naar een inspirerende baan in de printmedia branche, meld je dan aan als kandidaat op printmediabanen.nl

De trainingen voor 2022 staan gereed. Kijk voor het volledige online aanbod van bestaande- en nieuwe trainingen op de website.

Elke week het nieuws van de printindustrie in de mailbox
Inschrijven:

* verplicht invulveld

BLOKBOEK.COM EN PRINTMEDIANIEUWS: HET OPTIMALE DOELGROEP BEREIK